1 av 2
Föremål från planet samlas in. Foto: Ahmad Omar/Scanpix.
2 av 2
Klicka för grafik
Libanon

Oväder trolig orsak till flygplanskrasch

Uppdaterad: 16:14
Nattens flygolycka utanför Libanons kust orsakades troligen av ett kraftigt oväder. Ett etiopiskt passagerarplan med 90 personer ombord, på väg från Beirut till Addis Abeba, störtade strax efter start.

Inga överlevande har påträffats. Ett litet barn fanns bland de 34 kroppar som hittills har hittats i vattnet utanför Beirut.

Resväskor och delar av flygplansstolar har flutit i land men förhoppningarna om att någon skulle ha överlevt kraschen bleknade snabbt redan under förmiddagen, efter att ögonvittnen beskrivit hur planet förvandlades till ett eldklot innan det försvann ner i Medelhavet.

Förtvivlade och gråtande anhöriga samlades på Rafik Hariri-flygplatsen i Beirut. En kvinna svimmade, en annan vädjade till flygbolaget att hitta hennes 24-årige son.

– Jag vet att han lever, han skulle aldrig överge mig, sa hon.

Patrullbåtar och helikoptrar genomsökte vattnet, och premiärminister Saad Hariri utlyste landssorg.

– Det är en stor tragedi för Libanon, och vi arbetar hårt för att finna överlevande, sa Saad Hariri.

Libanons försvarsminister Elias Murr konstaterade att den troliga olycksorsaken var vädret, med storm, skyfall och blixtnedslag i Beirut.

Det finns inga misstankar om sabotage eller terrorism.

De flesta passagerare var libaneser och etiopier. Tusentals etiopiska kvinnor arbetar som hembiträden i Libanon och många libaneser från den shiamuslimskt dominerade södern har affärer och investeringar i olika länder i Afrika.

Majoriteten av de saknade libaneserna kom från staden Nabatiyeh i södra Libanon.

Flera afrikanska flygbolag har dåligt rykte när det gäller säkerhet, men just Ethiopian Airlines har alltid betraktats som ett lysande undantag, med låg olycksstatistik.

Den senaste incidenten inträffade 1996, när ett kapat flygplan störtade för att bränslet tog slut under den påtvingade flygningen.


Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".