Hamnade i försvarsposition.

Kraftig kritik mot influensahanteringen

Frågan om det var rätt att satsa så stora resurser på svininfluensan diskuterades i dag i Europarådet. Under en hearing svarade WHO på frågor om varför svininfluensan klassades som en pandemi. Och kritiken blev hård.

– Det är vår uppgift som folkhälsoexperter att definiera vad som är allvarligt och vad som är milt och i det här fallet har det inte blivit rätt, sa Ulrich Keil.

Tysken Keil är inte influensaexpert, utan arbetar med hjärt- kärlsjukdomar och är professor och chef för ett epidemiologiskt forskningsinstitut, som är kopplat till Världshälsoorganisationen WHO.

Det var Europarådets parlamentariska församling som ordnade en hearing i frågan. Parlamentarikerna är rådgivande till Europarådets ministerkommitté, som kan besluta om bindande konventioner för medlemsländerna.

Och kritiken i Europarådet mot framför allt WHO var hård. Men också regeringar, som valt att satsa stort på inköp av vaccin, fick kritik.

WHO har låtit sig påverkas av vaccintillverkarna för att klassa svininfluensan som en pandemi, sa den tyske parlamentarikern Wolfgang Wodarg, som inte hade konkreta bevis för den anklagelsen, men sa att det inte finns någon annan rimlig förklaring till WHO:s agerande.

WHO:s talesman Keiji Fukuda försvarade FN-organisationens beslut och sa att man inte låtit sig påverkas av utomstående.

Han sa att det är svårt att i förväg förutse hur allvarlig en pandemi ska bli. Men att WHO.s uppgift är att  tidigt informera världens beslutsfattare om att en pandemi är på gång - annars blir det för sent att agera, sa Keiji Fukuda.

Mona Hambraeus
mona.hambraeus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".