1 av 2
2 av 2

Stort behov av psykologhjälp i Haiti

Jordbävningen i Haiti har gjort många handikappade för livet. Nu börjar allt fler också prata om hur många som måste få psykologhjälp för att komma över skräcken och för att våga sova inomhus igen.

Borgmästaren Santos Alexsis i den värst drabbade staden Léogane säger själv att han inte tror att han någonsin kommer att glömma det som hänt.

– Jag blir skräckslagen varje gång jag hör höga ljud, då tror jag att det ska hända igen, säger Santos Alexis, när jag träffar honom i trädgården framför det som var hans hus.

Nu sover han ute på en madrass.

Han säger att hundra procent av Léogane är förstört. De få hus som inte rasat har sådana skador att ingen kommer att kunna bo där igen. Staden ligger precis ovanför epicentret.

Santos Alexis hoppas att Haiti får mycket hjälp för att läka även de psykiska skadorna.

– Vi kommer att behöva läkarhjälp utifrån för att komma över skräcken, säger han.

Och han får medhåll av den kanadensiska läkaren Bill Couldthart som är ansvarig för det tillfälliga sjukhuset i Léogane.

– Här behövs massor med läkarhjälp, alla är rädda att gå inomhus.

Billy är haitier och jobbar för FN och han menar att det är mycket viktigt att hans landsmän får stöd i att bearbeta det de upplevt. Annars kan det bli mycket farligt i Haiti framöver.

– Många kommer att vara tvungna att träffa en psykolog, säger han.

Får människorna inte hjälp med psyket så kan de förvandlas till mycket farliga människor, tror Billy.

Margita Boström, Léogane
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".