Startade eget i krisen.

Tjänstemännen får nya jobb trots krisen

Trots att förra året var ett riktigt dåligt år på arbetsmarknaden hittade många uppsagda tjänstemän ny sysselsättning. De allra flesta som fick hjälp av Trygghetsrådet fick dessutom fasta jobb.

En som hittat ny sysselsättning är Karen John. Hon blev uppsagd i somras och hade länge drömt om att starta eget företag som samtalsterapeut.

– När jag blev av med mitt jobb så blev det som en skjuts att verkligen satsa på mitt egna. Det var som om drömmen blev mer verklig. Jag tänkte att det kanske är meningen allt det här, att jag faktiskt inte har kvar mitt jobb, säger Karen John.

Hon hör till undantagen som valde att starta eget företag som samtalsterapeut när hon blev uppsagd från sin anställning i somras. De flesta uppsagda försöker hitta nya anställningar.

Trygghetsrådet ägs av Svenskt Näringsliv och PTK, Privattjänstemannakartellen, och har i uppdrag att hjälpa uppsagda tjänstemän att hitta nya jobb.

Omkring 8 procent av de uppsagda tjänstemännen startade eget företag förra året. De allra flesta som hittade ny sysselsättning sedan de blivit uppsagda, tre av fyra, hittade nytt jobb, de flesta fast anställning.

Det visar Trygghetsrådets rapport för 2009 som presenteras i dag.

Totalt sökte nästan tre gånger så många tjänstemän stöd hos Trygghetsrådet förra året jämfört med 2008.

Trots det fick de flesta, tre av fyra, nytt jobb. De flesta fick fast anställning. 8 procent startade eget. Sammanlagt hittade alltså 84 procent ny sysselsättning, jämfört med 86 procent 2008.

Att det gått så bra för tjänstemännen, trots krisen på arbetsmarknaden, förklarar Calle Leinar, vd för Trygghetsrådet så här.

– Vår analys är att arbetsmarknaden under 2009 har varit ganska tudelad, vissa branscher och företag har drabbats väldigt hårt medan andra företag inte har varit berörda på samma sätt. De har betett sig ungefär som under högkonjunkturen, säger Calle Leinar.

Tjänstemännen har den här lågkonjunkturen varit mer förskonade jämfört med till exempel industriarbetarna.

De företag som nu anställer är framför allt små och medelstora, de stora företagen håller fortfarande tillbaka, enligt Trygghetsrådets rapport som presenteras i dag.

En annan trend är att företagen i sämre tider drar ner på sina annonser, och det blir viktigare med kontakter. Förra året fick 65 procent av de uppsagda tjänstemännen nytt jobb via kontakter.

För tjänstemännen bottnade arbetsmarknaden redan första halvåret 2009, säger Calle Leinar.

– Vår bedömning av 2010 är att det kommer att vara färre tjänstemän som blir uppsagda. Däremot tror vi att vi kommer att ha en fortsatt kärv arbetsmarknad, det kommer att gå en bra bit in på 2011 innan det blir gott om jobb igen, säger Calle Leinar.

För Karen John går företaget bättre än hon väntat sig men hon har en bit kvar innan hon är helt nöjd. Hon hoppas att hon kan fortsätta som egen företagare.

– Jag tror det, jag har sagt att jag testar fram till sommaren och känner efter. Blir stressen kring inkomsten för hög i förhållande till glädjen i arbetet så får jag kanske söka en deltidstjänst, säger Karen John.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".