Saab-anställda lovas en trygg tillvaro

I kväll blev det alltså klart att holländska Spyker köper Saab av amerikanska GM. Under kvällen var det stor presskonferens på Café Opera i Stockholm där både Saabs vd Jan-Åke Jonsson och Spykers vd Victor Muller deltog.

Spyker betalar bara 75 miljoner dollar för Saab, men GM får möjlighet att få mer pengar i framtiden. Sammanlagt värderas Saab i affären till 400 miljoner dollar.

De anställda får en tryggare tillvaro nu än vad som gällt de senaste månaderna. Redan i morgon träffar de nya ägarna de anställda i Trollhättan.

Ägarbilden bakom Spyker består bland annat av Victor Muller själv och ett antal större och mindre investerare. Och så garantilånet från EIB och den kassa som finns efter försäljningen av gamla verktyg till Beijing Auto.

Det är en formidabel utmaning för Saab att komma på fötter igen. Victor Muller betonade att hans ägande är långsiktigt. Förre vd:n Jan Åke Jonsson, som nu gör comeback, han förklarade varför affären blev klar just i dag.

– Det här är en väldigt komplicerad affär när man försöker skära ut ett företag som är väldigt integrerat i ett annat som vi är. Det har varit en lång process med många olika synpunkter på hur det här ska se ut.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".