1 av 2
Nioårige Peterson Moire bland rasmassorna i centrala Port-au-Prince. Foto: Gregory Bull/Scanpix.
2 av 2
SR:s utsände

Haitis barn har inga skolor att gå till

Det haitiska skolsystemet är i stort sett sönderslaget i huvudstaden Port-au-Prince. Myndigheterna fruktar att flera tusen lärare kan ha omkommit och de flesta skolorna är obrukbara.

Det kan leda till svåra sociala och psykologiska problem för Haiti då hälften av befolkningen är under 18 år.

– Jag är riktigt orolig för vad som ska hända säger lärarinnan Maire-Rose Charles.

– Hade skolorna varit öppna skulle man kunna komma åt en del av problemen med alla traumatiserade barn, eftersom de i alla fall känner sig trygga där, säger hon vidare.

Jag träffar henne i hennes hem som har klarat sig någorlunda, men grannen på gården har fått hela huset förstört.

Där bodde exempelvis 11-åriga Moise, som ser glad ut när jag hälsar på henne men när vi börjar tala om jordbävningen ser man skräcken i hennes ögon.

– Vårt hus rasade samman och min äldre syster som var 12 år dog. Däremot klarade jag mig tillsammans med min farmor, berättar Moise.

Hon var med om 4-5 skräcktimmar då hon satt fast i en luftficka under bråten som föll ned över henne innan några personer hörde hennes skrik på hjälp.

– Det enda jag längtar efter nu är att få komma tillbaka till skolan, säger den lilla elvaåriga flickan.

Men det lär dröja, för 95 procent av skolorna är oanvändbara i huvudstaden. Det många fruktar är att bland annat barnprostitutionen nu återigen kommer att öka.

I ett land som har det högsta antalet fall av hiv- och aidssjuka på den andra sidan Atlanten. 

Spanskaläraren Yves Bellevue ser trött ut när jag frågan honom om framtiden.

– Det kommer att bli svårt mycket svårt för barnen. Hela undervisningsstrukturen är sönderslagen. Ingen vet hur många lärare som har dött eller flytt till landsbygden.

– Undervisningsystemet var dåligt redan tidigare men då kunde man i alla fall samla barnen i skolorna. Nu blir det gatan som kommer att bli den fasta punkten för hundratusentals barn och det länge, säger Yves Bellevua.

– Jag ser ingen framtid för mina barn i Haiti längre. Det var illa redan som det var, nu kommer allt bara att bli sämre, säger statsvetaren och tvåbarnsmamman Florestal Altagrales.

Vladislav Savic, Port-au-Prince
vladislav.savic@sr.se 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".