Fler kan sättas på säkerhetsavdelning

Regeringen vill att även den som dömts till ett kortare straff än två år skall kunna placeras på en så kallad säkerhetsavdelning.

Det ska ske om det finns risk för rymning eller fritagning.

– Det är framförallt personer där det finns risk för fritagning, sådana som är så intressanta för grupper utanför att man är beredd att försöka få loss dem, säger Beatrice Ask.

I dag är huvudregeln att bara den som är dömd till två års fängelse eller mer kan placeras på en så kallad säkerhetsavdelning.

Där är besöken som regel bevakade och man lyssnar på telefonsamtalen. Det finns fler kameror och mer personal än på vanliga fängelseavdelningar.

Det finns i dag en möjlighet att placera personer med kortare fängelsestraff än två år på en säkerhetsavdelning om man misstänker att personen ägnar sig åt kriminell verksamhet på anstalten.

Nu vill regeringen skärpa lagstiftningen så att fler personer med kortare straff kan komma ifråga så att det gäller även de där det finns risk för rymning eller fritagning. Det trots att rymningarna har minskat avsevärt de senaste åren.

– De vanliga fängelserna är väldigt säkra som det är i dag men det finns alltid individer där det behövs specialinsatser. Säkerhetsavdelningarna är då ett sådant skydd som man kan använda för att inte behöva ha onödiga regler och förutsättningar som drabbar alla andra intagna där det kanske inte är motiverat, säger Beatrice Ask.

Finns det en risk att en sådan här åtgärd blir på bekostnad av fångars återanpassning till samhället?

– Jag tror att det finns två sidor av myntet, det kan också underlätta för en person att inte hela tiden umgås med väldigt många andra dömda, säger Beatrice Ask.

Christer Karlsson, förbundsordförande i KRIS, Kriminellas revansch i samhället, säger att det kan finnas situationer när enskilda personer behöver sättas på säkerhetsavdelningar men att det är olyckligt om reglerna generellt sett blir stramare för dem som sitter i fängelse.

– Det är inte bra. Man måste kunna återanpassa folk till samhället, säger Christer Karlsson.

Vad är det för problem man kan få när man har suttit så avskild från omvärlden som man gör på en säkerhetsavdelning?

– Det är allt från att åka tunnelbana eller buss eller träffa folk och prata med folk. Man har blivit skadad av isolering och annat som har gått djupt in i själen. Man får också ett väldigt myndighetsförakt, det är svårt för myndigheter att hjälpa den som kommer ut. Man har inget förtroende för dem, säger Christer Karlsson.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".