Soldater i närheten av utmanarens hotell. Foto: Eranga Jayawardena/Scanpix.

Sri Lanka: Valets utmanare omringad

Uppdaterad: 08:32
I Sri Lanka är det nu klart att den sittande presidenten Mahinda Rajapaksa har vunnit gårdagens val, enligt statlig tv i landet. Samtidigt har armén omringat det hotell är Rajapaksas motkandidat, den tidigare arméchefen befinner sig.

De båda presidentkandidaterna var nära allierade när de krigade mot Tamilska tigrarna. Men efter segern har de blivit allt bittrare fiender.

Samtidigt som rösträkningen nu pågår har militär omringat hotellet där oppositionskandidaten general Sarath Fonseka befinner sig. Skälet uppges vara att de vill gripa armédesertörer som sägs finnas där. Men andra källor säger att verkliga orsaken kan vara att förhindra ett kuppförsök från general Fonseka.

Och Sri Lankas regeringskontrollerade tv säger att förre arméchefen Fonseka ägnar sig åt en "konspiration mot Rajapaksas valseger". I går sa regeringen att Fonseka inte ens har rätt att kandidera, eftersom han själv inte registrerat sig för att rösta.

Därmed omgärdas det första valet i Sri Lanka sedan separatistgruppen Tamilska tigrarna besegrades förra året av växande spänning, och oro för att valresultatet inte kommer att accepteras av den förlorande sidan.

Båda kandidaterna är singalesiska nationalister och ses som krigshjältar av många i en den singalesiska majoriteten. Men EU, USA och andra vill se en grundlig utredning av misstänkta krigsförbrytelser mot båda kandidaterna; FN säger att tusentals civila tamiler dödades i krigets slutskede.

Ändå verkar många tamiler ha röstat på general Fonseka, liksom en brokig koalition med allt från marxister till marknadsliberaler, om inte annat för att försöka tvinga bort Rajapaksa från makten. Kritiker ser honom som maktfullkomlig, och noterar att tre bröder och andra familjemedlemmar har toppositioner i regeringen. Under Rajapaksas styre har landets medier kommit under allt hårdare kontroll.

Nu på morgonen säger Sri Lankas informationsminister att Rajapaksa går mot en historisk valseger med en större marginal än anhängarna vågat hoppas på.

Regeringen pekar på att Fonseka inte vunnit mer än 35 procent av rösterna i sin egen hemstad, mot över 60 procent för Rajapaksa.

Både Rajapaksa och Fonseka har lovat ge den tamilska minoriteten större rättigheter, men de har inte lagt fram några konkreta planer.

Nils Horner, Padang
nils.horner@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".