Spyker köper Saab

Kommentar: En affär mot alla odds

Spykers köp av Saab Automobil är på många sätt en affär mot alla odds. Affären kan beskrivas som en kombination som innhehåller hjärta, heder och tvång, skriver Ekots ekonomikommentator Christer Hillbom.

Hjärtat och det känslomässiga engagamanget finns hos Spyker och vd:n Victor Muller som klarat att få ihop en finansiering och nu litar på lojalitet och vilja hos alla anställda och hos trogna ägare av Saab-bilar.

GM som säljare kan hänvisa till att affären är långsiktig och att GM ställer upp med preferensaktier för 2,3 miljarder kronor i det bolag Saab-Spyker nu bildar genom affären.

Preferens-aktierna kan betraktas som ett lån som ska börja återbetalas om 3-4 år.

På det sättet räddar GM sin heder och kan undvika att anklagas för att dumpa Saab till en kortsiktig ägare som tar över för att snabbt lägga ner och få ut ett skrotvärde av bland annat fabriken i Trollhättan.

Genom att affären på detta sättet i princip var klar i går fanns i praktiken inget annat val för regeringen än att säga ja och godkänna en återbetalningsgaranti för Saab för ett lån på fyra miljarder kronor från Europeiska Investeringsbanken, EIB.

Regeringens ja till en garanti har också varit ett villkor för hela affären.

Opinionsmässigt, och med tanke på riksdagsval i höst, kan regeringens besked ses som ett tvång att säga ja.

Därmed tar också regeringen en risk med skattebetalarnas pengar om det visar sig att Saab om fyra fem år inte klarat utmaningen utan går med fortsatt stora förluster.

Mot det står förhoppningen att Saab blivit lönsamt och utvecklat miljöteknik i nya bilmodeller.

Att regeringen därför till slut valt att ta risken att våga för att vinna. Alternativet har varit att förlora redan i dag genom att betala lönegarantier och omställningspengar under en påbörjad nedläggning och likvidation av Saab.

Christer Hillbom, ekonomikommentator
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista