Militärer på Colombos gator.

Ökad oro i Sri Lanka efter valet

Uppdaterad: 12:55
Sri Lankas sittande president Mahinda Rajapaksa ser ut att gå mot storseger i gårdagens val. Men hans utmanare har meddelat att han tänker gå till domstol för att få resultatet ogiltigförklarat.

Det här är det första presidentvalet efter 25 år av inbördeskrig. Det definitiva valresultatet kommer om någon eller några timmar men den statligt styrda tv:n har redan utropat den nuvarande presidenten Rajapaksa som segrare.

När 85 procent av valsedlarna hade räknats ska han ha haft ett ordentligt övertag över den främste utmanaren, den tidigare arméchefen Sarath Fonseka,

Rajapaksa ser ut att få upp mot 60 procent av rösterna.

Men Fonseka har inte erkänt sig besegrad. Han befinner sig i ett lyxhotell i huvudstaden Colombo och det är nu omringat av militären, Fonseka säger att han fruktar att de är där för att gripa honom.

En talesman för militären förnekar att det finns sådana planer och säger att de i stället ska hålla koll på upp mot 400 armédesertörer som uppehåller sig där och som eventuellt planerar en kupp. Situationen är alltså spänd.

President Rajapaksa och arméchefen Fonseka var allierade i inbördeskriget mot de Tamilska tigrarna i norr som slutade med att tigrarna krossades fullständigt.

Men de blev bittra fiender när Fonseka beslöt att utmana sin tidigare chef i valet. Han har fått stöd från en brokig samling oppositionsgrupper, som anser att Rajapaksa styr maktfullkomligt.

Valrörelsen har varit orolig med flera våldsdåd. Den statliga tv:n har samtidigt ägnat sig åt en massiv propaganda för den sittande presidenten Rajapaksa. Valet genomfördes också i de tamilska områdena, men där var valdeltagandet mycket lågt.

Valets segrare - som det ser ut alltså Rajapaksa - kommer att få koncentrera sig på att få igång ekonomin i Sri Lanka efter det förödande inbördeskriget.

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".