Snön orsakar stora trafikproblem

Det nya snöovädret med hårda vindar har redan lett till stora problem i trafiken på flera håll i landet. Besvärligast tros det bli längs Norrlandskusten där det kan komma flera decimeter snö det närmaste dygnet, enligt SMHI.

Men plogbilsföraren Arne Zettergren som kör längs E4:an mellan Kalix och Luleå klagar inte.

– Det är mysigt. Det ger ju arbete för oss som kör plogbil, säger Arne Zettergren.

Stormvindarna som det varnades för i Lapplandsfjällen i går har visserligen börjat avta. I stället är det snöfall, halka och fortfarande rätt friska vindar som ställer till det i landet.

I Skåne rapporteras om avåkningar i biltrafiken under förmiddagen, i Östersund stod flygen stilla i morse och i Umeå har färjeavgångarna till Vasa ställts in i dag.

Tågtrafiken har hittills klarat sig utan större förseningar men SMHI varnar för att det kan bli värre.

Längst Norrlandskusten kan det komma upp till fyra decimeter nysnö på en del ställen det närmaste dygnet. En klass 2-varning är utfärdad.

Ett problem för trafiken är vinden som här i Luleå mer eller mindre piskar upp snön till drivor på vägen.

– Det är inte bra på vägarna i dag. Det är halt och blåser mycket, säger Stig Eriksson som är ute och levererar vatten till vattenautomater.

Nils Eklund
nils.eklund@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista