Finansminister Anders Borg presenterar finansdepartementets nya konjunkturprognos.Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

Borg tror på högre tillväxt än beräknat i år

Uppdaterad: 13:00
Regeringen skriver nu ytterligare ner de mörka prognoserna över den svenska ekonomin från tidigare.

Regeringen skriver nu ytterligare ner de mörka prognoserna över den svenska ekonomin från tidigare.

Tillväxten blir betydligt starkare och arbetslösheten betydligt lägre, sa finansminister Anders Borg under förmiddagens presskonferens.

– Det man kan konstatera är att Sverige har kommit en bra bit på vägen ur den här ekonomiska krisen som vi har gått igenom, den värsta ekonomiska krisen kanske sedan depressionen, säger Anders Borg.

Som finansminister Anders Borg antydde i förra veckan är finansdepartementets prognos över den svenska ekonomin betydligt ljusare nu i januari än i den förra prognosen och jämfört med budgetprognosen.

Tillväxten blir hela tre procent i år, en procentenhet högre än regeringen trodde förut.

Arbetslösheten toppar redan i år på 9,5 procent istället för de 12 procent år 2011 som det talades om tidigare.

Att krisen verkar gå över fortare gör också att långvariga effekter som en arbetslöshet som biter sig fast också ser ut att utebli.

Det är dock inte exportindustrin som får hjulen att rulla utan den inhemska ekonomin, säger Anders Borg.

– Vi räknar nu med att inhemsk konstruktion tar fart. Det slår igenom snabbare på jobben och det bör också betyda att de i större utsträckning kommer in i inhemska tjänstesektorn.

Den svenska ekonomin beräknas också gå från underskott till balans 2013 och till ett överskott 2014.

Det är framförallt de minskade kostnaderna för förtidspensioner och sjuka och att färre blir arbetslösa som är orsaken till den snabbare vändningen.

Anders Borg berättar även att det finansiella sparandet kan öka med mellan 15 och 30 miljarder och att det kan ge ett reformutrymme.

– En mindre del kan bedömas vara permanent. Då får man återkomma till hur den ska användas. Jag tycker väl att vi kanske är i ett läge där man kan prata om vad vi behöver göra för att ytterligare mildra krisens effekter eller om vi kan göra någonting för grupper som hamnar i ofärd här, till exempel pensionärer eller barnfamiljer med svag ekonomi eller arbetslösa ungdomar, säger finansminister Anders Borg.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".