Hoppet tänt hos underleverantörerna

Beskedet om Spykers köp av Saab leder nu till förhoppningar hos många av de underleverantörer redan varslat om uppsägningar.

På Premier Sweden i Trollhättan, som har hand om Saabs fastigheter, är vd Kjell-Gunnar Granaas optimistisk.

– Vi kommer att återuppta förhandlingarna som vi hade med Saab om förlängningen av flera av de avtal som vi hade med Saab, eller som vi har med Saab. De hoppas vi kunna slutföra nu inom ett par veckors tid och det kommer naturligtvis att innebära att vi kommer att dra tillbaka de allra flesta av de varlsen, beroende på vad efterfrågan kommer att bli på våra tjänster där uppe. Men jag är väldigt, väldigt optimistisk och det känns jätte, jätte bra, säger Kjell-Gunnar Granaas.

Premier Sweden har varslat alla sina 103 anställda om uppsägning. Nu ser man alltså ljusare på framtiden. Men innan man kan ge säkra besked om de anställdas framtid måste nya avtal med Saab Spyker skrivas.

Och även andra av Saabs underleverantörer som Ekot talat med i dag, säger att det är för tidigt att ge besked om hur det blir med de varsel som ligger. Först måste man analysera situationen och se vad ett nytt Saab Spyker kommer att innebära för det egna företaget.

IAC har varslat 159 personer i Sverige, de flesta i Färgelanda. Vd Marcus Nyman hoppas att beskedet om Saabs fortlevnad betyder att de flesta varslade på IAC ska kunna stanna.

– Om det är så att Saab får i gång en tillverkning och att man kan öka marknadsandelarna och att man kan påskynda utvecklingen av de här produkterna så är det väldigt, väldigt troligt att vi kommer att dra tillbaka stora delar av de varsel som vi tidigare har lagt, säger Marcus Nyman, vd för IAC.

Mona Hambraeus
mona.hambraeus@sr.se

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista