Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)

Ishalka och snökaos på landets vägar

Publicerat onsdag 27 januari 2010 kl 15.40
Flertalet trafikolyckor med personskador har inträffat under dagen. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

Uppdaterad: 16:27
Det omfattande snöovädret har under dagen dragit in över hela landet. Det kommer rapporter om problem i trafiken, halka, trafikolyckor, hårda vindar och ett allt besvärligare isläge.

Mats Bodmark körde bil mellan Tärendö och Luleå tidigare i dag.

– Det är mycket besvärligt. Svår sikt och kraftig blåst och det är mycket snö hela tiden, säger han.

De hårda vindarna i kombination med mycket snö har fått SMHI att utfärda en klass 1-varning i större delarna av landet och klass 2, den högre graden, är utfärdat längs Norrlandskusten, vilket innebär risk för stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

SMHI har bland annat varnat för stora mängder snö längs mellersta Norrlandskusten och därför har elbolaget EON höjt beredskapen inför kvällen och natten. Extra fältpersonal finns i beredskap efter kusten i Ångermanland, Medelpad och Hälsingland.

Det är och har varit riktigt halt på vägarna på sina håll och flertalet trafikolyckor med personskador har inträffat under dagen.

I Skåne, framför allt västra Skåne, inträffade 15 och 20 trafikolyckor under morgonen och förmiddagen. På riksväg 80 mellan Hofors och Gävle orsakade det kraftiga snöovädret problem vid lunchtid i dag, bilar blev stillastående sedan deras rutor fryst till is samtidigt som det var halt.

Allt eftersom timmarna går och snöandet fortsätter, och på sina håll även tilltar, så ökar också rapporterna om trafikolyckor, halka, blockerade vägar och stadsbussar som får allt svårare att ta sig fram i trafiken.

På Gotland uppmanas alla som bor vid mindre vägar på landet att ta sig hem från jobbet så tidigt de bara kan.

I Halmstad har området kring en större skorsten, 55 meter hög, spärrats av eftersom det finns risk för att den rasar om det blåser upp till kuling, vilket SMHI har varnat för. En förskola intill skorstenen har evakuerats.

I Öresund börjar även isläget bli besvärligt. Det fryser på inne i hamnarna och beredskapen är stor då det, berättar Leif Schönbeck, hamnstyrman i Helsingborgs hamn.

– När båtarna ska backa så för de isen med sig och så stoppar det upp och de kommer ingenstans. Då får man försöka hjälpa till med bogserbåtar.

Men hur illa kan det bli? Blir det isbrytare i Öresund i år?

– Det kan det mycket väl bli.

Maria Gustafsson
maria.gustafsson@sr.se
med hjälp av SR:s lokala kanaler

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".