Ljusnande svensk ekonomi enligt Borg

Regeringen målar nu upp en betydligt ljusare ekonomisk framtid för Sverige de närmsta åren jämfört med tidigare. Tillväxten skrivs upp och arbetslösheten skrivs ner.

Budgetunderskottet vänds till överskott snabbare än väntat, enligt finansminister Anders Borg.

– Ja, det ser ut som om svensk ekonomi kommer ur krisen i lite bättre skick än vad vi trodde. Vi har haft en mycket expansiv politik i Sverige och andra länder och det har dämpat fallet i ekonomin. Nu ser vi att arbetsmarknaden är på väg att komma tillbaka till förkris-nivåer.

Enligt prognosen blir det ingen arbetslöshet på 12 procent som det talats om tidigare. I stället vänder det redan i år. Från som mest 9,5 procents arbetslöshet som minskar till omkring 6,5 procent fram till 2014.

Sveriges ekonomi, eller bruttonationalprodukt som den kallas, växer med 3 procent i år istället för 2 procent som regeringen trodde tidigare.

Den lägre arbetslösheten, och framförallt att färre är förtidspensionerade och sjukskrivna, gör att också statens finanser blir starkare än väntat.

Hur den ljusare prognosen påverkar statens eller de offentliga finanserna ska analyseras djupare men, enligt Anders Borg, ser budgetunderskottet ut att bli mindre än 2,8 procent i år som departementet räknade med i december och att vändningen till ett överskott kommer tidigare än 2014. Vilket i sig kan skapa ett, om än litet, reformutrymme.

Men Socialdemokraternas finanspolitiske talesperson Tomas Östros är inte imponerad över regeringens senaste prognos:

– Vi ser nu en arbetslöshet som fortsätter att öka trots att vi har massarbetslöshet i Sverige. Det kan väl knappast vara ett så starkt kort för regeringen.

Men är det inte så att svenska folket har stort förtroende för regeringens sätt att hantera krisen, och nu bevisar väl de här siffrorna att de har rätt?

– Nej, orättvisorna har ökat. Arbetslösheten har nått nivåer som vi inte sett på mycket länge i Sverige. VI har ett utanförskap som ökar. Fortsatt budskap från regeringen är att man ska låna till skattesänkningar. Jag är alldeles övertygad om att de flesta människor inte tycker det är rimligt i det här läget, säger Socialdemokraternas finanspolitiske talesman Tomas Östros.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista