Samarbete om dyr teknik viktigt för Saab

Saab Automobile kommer i framtiden samarbeta mycket med andra biltillverkare om olika delar av tillverkningsprocessen. Det säger företagets chef för produktionsutveckling, Mats Fägerhag, till Ekot.

Samarbetet betyder både att Saab ska köpa in komponenter utifrån - men också att Saabs ingenjörer ska jobba med utvecklingsprojekt för andra bilföretag.

– Vad bilkrisen har fört med sig är ju en öppenhet inför att samarbeta på ett helt annat sätt. Möjlighet att dela utveckling, möjlighet att dela komponenter och system, inom Europa.

Enligt Mats Fägerhag gäller det att satsa pengarna på rätt saker, det som ska göra Saab unikt.

– För oss kommer det att handla om säkerhet och miljö och körglada bilar.

Mycket annan teknik i en bil kan man mycket väl dela med helt andra bilmärken, säger Mats Fägerhag.

Han säger att det till och med finns planer på att Saab kan samverka med andra företag om den del av en bil som kostar allra mest att utveckla, nämligen bottenplattan.

– Man måste dela de här enorma investeringarna med andra. Och det finns intressenter där ute som har uppvaktat oss och pratar om sådana här saker.

Vilka intressenter?

– Det går jag inte in på nu.

Mats Fägerhag menar att det inte alls handlar bara om att Saab ska köpa kunskap och teknik av andra företag utan att också att många av Saabs 900 ingenjörer ska kunna arbeta på uppdrag för andra bilföretag.

Just i dag kom tolv Saabingenjörer till Kina för att hjälpa Beijing Auto att använda den gamla Saabteknik som företaget köpte före jul.

Ingenjörer på Saab kommer troligen arbeta på uppdrag av kineserna att utveckla nya bilmodeller liknande Saabs gamla 9-5 och 9-3. Och Mats Fägerhag jobbar nu för att Saabs ingenjörer i framtiden ska göra liknande uppdrag för andra i bilvärlden.

– För att kunna vara en världsspelare för Saab så måste vi ha moderna verktyg, moderna labb, moderna beräkningsverktyg och så vidare. Det är en stor insats för att hålla sådana i gång. Kan man då sprida de kostnaderna på fler jobb så är det väldigt, ja, till och med nödvändigt. Det är vår målsättning att vi ska fortsätta att göra jobb åt andra.

I vilken mån kommer Saabs utveckling drabbas av att ni kanske måste lägga tid på andra utvecklingsprojekt?

– Inte alls. Jag säger att vi försöker också att utveckla en verksamhet att jobba mot andra möjliggör att vi kan hålla oss med de modernaste verktygen och de modernaste labben som behövs för att utveckla riktigt bra Saabar, säger Mats Fägerhag, chef för produktionsutveckling på Saab Automobile.

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".