”Spykers köp kan vara lyft för Saab”

Spykers köp av Saab kan vara det lyft som biltillverkaren behöver, den analysen gör Christian Ihre, partner på varumärkeskonsultföretaget Lynxeye.

– I Spykers köp får man både tillgång till en målgrupp av köpstarka och entusiastiska bilköpare, för vilka Saab fortfarande är ett spännande varumärke och man får en ägare som vågar satsa på en mycket mer nischad biltillverkning. Där tror jag Saab har sin sista chans, säger Christian Ihre, varumärkeskonsult med erfarenhet från bilindustrin.

Han anser att Saab måste tänka om rejält och flytta fokus från att tillverka tjänstebilar till att mer exklusiva bilar, bilar som kostar mellan en halv och en miljon kronor styck och som tilltalar mer kräsna teknikintresserade kunder med större plånböcker.

– Där har man associationer som mer härrör till kreativ ingenjörskonst, det finns hela den här stridspilotsromantiken, det i sig skapar ganska attraktiva köpsignaler för en mer kräsen och en mer entusiastisk bilköparemålgrupp.

Enligt Cristian Ihres analys kan det räcka för Saab att tillverka mellan 50 000 och 100 000 bilar per år för att det ska bli lönsamt. I hans framtidsvision så konkurrerar Saab om några år med de dyrare modellerna av BMW, Audi, Mercedes, Jaguar och Maserati. Inga elbilar alltså.

Men samtidigt är Saabs nästa modell 9-5:an långt ifrån Christian Ihres vision, så kommer pengarna räcka hela vägen dit?

– Det den stora frågan, det är klart att 9-5, en ny 9-5:a och mer traditionella bilar kan kanske hjälpa till att bidra med intäkter för att hålla skeppet flytande, men det är klart att man lever på lånad tid tills man har sjösatt en starkare strategi, säger Christian Ihres.

Louise Andrén Meiton
louise.andren.meiton@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista