Regeringen föreslår hårdare straff

Regeringen inför ett nytt brott i lagen ”synnerligen grov misshandel”. Det är ett av en rad exempel på hårdare straff som regeringen lägger fram i dag.

– Det är för att tydliggöra för domstolar och andra att vi ser särskilt allvarligt på den typen av brott. Grov misshandel är alltid mycket allvarligt men det finns grader i helvetet som man brukar säga, det bör återspeglas också här, säger justitieminister Beatrice Ask.

Kan du ge exempel på när man kan använda nya den brottsrubriceringen?

– När det är extra grovt, när man gett sig på en handikappad person, en äldre människa eller när man ägnar sig åt misshandel som närmar sig tortyr.

I dag kan grov misshandel ge allt från ett till tio års fängelse. I snitt dömer domstolarna till ungefär ett och ett halvt års fängelse, enligt en statlig utredning.

Regeringen vill se längre straff för särskilt allvarliga misshandelsfall, och inför brottet "synnerligen grov misshandel" i lagen.

Straffet ska nu bli minst fyra års fängelse. Den övre gränsen på tio år ligger däremot fast. Regeringen föreslår också andra straffskärpningar.

En av dem gäller grov utpressning. I dag kan det brottet ge minst sex månader i fängelse. Regeringen skärper straffet till minst ett års fängelse. Orsaken är enligt regeringen att utpressning i dag ofta utövas av organiserade brottslingar.

Ytterligare en ändring är att det ska bli lättare för domstolarna generellt att döma hårdare när brottsligheten bedöms som just organiserad.

Regeringen lägger alltså fram en rad förslag om skärpta straff. Beatrice Ask medger att något enkelt samband mellan hårdare straff och lägre brottslighet finns inte, men tycker ändå att straffen behöver skärpas.

– Vi ska ha påföljder som uppfattas som rimliga och logiska, det är klart att det måste få konsekvenser för den som begår allvarliga brott, säger Beatrice Ask.

Så det handlar också om hur straffen uppfattas av vanligt folk?

– Absolut.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista