Island

Icesave-omröstning kan fälla regeringen

I dag inleddes förhandsröstningen i den isländska folkomröstningen om det så kallade Icesave-avtalet. Regeringen har försökt avstyra omröstningen eftersom den kan medföra dess fall. Men regeringen har ännu inte kunnat avvärja det hotet och nu är det kanske för sent.

När den isländske presidenten Ólafur Ragnar Grímsson strax efter årsskiftet beslöt att inte godkänna den så kallade Icesave-lagen var det ett stort nederlag för landets rödgröna regering.

Lagen reglerar villkoren för hur Island skall ersätta Storbritannien och Nederländerna som har betalat ut bankgarantier till de kunder som förlorade sina pengar i den isländska internetbanken Icesaves krasch hösten 2008. Det handlar om nästan 40 miljarder svenska kronor.

Var fjärde röstberättigad islänning har skrivit på ett upprop mot lagen och presidenten beslöt alltså att inte godkänna den, och då gick den automatiskt till folkomröstning som skall äga rum den 6 mars.

Om inte frågan om skulden till Storbritannien och Nederländerna löses hotas både Islands möjligheter att i fortsättningen få internationella lån och landets försök att bli EU-medlem.

Även om inga officiella framstötar har gjorts till britterna och holländarna är det uppenbart att regeringen har försökt få London och Haag att gå med på nya diskussioner om Icesave-avtalet.

För om islänningarna röstar nej, och just nu tyder opinionsläget på det, måste regeringen sannolikt avgå och det finns inget tydligt regeringsdugligt alternativ, då blir det antagligen nyval.

Därför vill regeringen helst stoppa folkomröstningen. Det kan den göra genom att visa upp ett nytt bättre förhandlingsresultat med Storbritannien och Nederländerna, som i sin tur sannolikt kräver att regeringen visar att en sådan ny uppgörelse har ett brett stöd, så det inte blir nya bråk. Men frågan är om inte tiden har runnit ut nu när förhandsröstningen sätter igång.

Christer Fridén, SR:s Nordenkorrespondent 
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".