Jemen får stöd för att bekämpa terrorism

Jemen kommer få mer stöd för att bekämpa terrorism, det är beskedet från Jemenmötet i London idag. Bland annat finns uppgifter om att den 23-åring som försökte spränga ett flygplan på juldagen fått sin utbildning i Jemen.

USA:s utrikesminister Hillary Clinton säger att situationen i Jemen påverkar alla.

En växande oro för att arabvärldens fattigaste land Jemen ska bli en fristad för terrorister har fått västvärlden att agera.

Men det handlar inte bara om att stödja Jemens polis och militär att bekämpa de al-Qaidagrupper som finns i landet utan också om ekonomiska och politiska reformer. Vi måste komma åt grundorsaken till terrorismen, sa den brittiske utrikesministern David Miliband.

Det 20-tal länder som var med på mötet bestämde att en givarkonferens ska hållas i Saudiarabien om en månad och då ska givarländerna tillsammans med Jemen diskutera vilka reformer som ska prioriteras. Men det ställs också krav på Jemens regering.

Hillary Clinton sa bland att Jemens regering måste verka för att göra landet mer demokratiskt, motverka korruption och förbättra rättssystemet.

Johan Prane, London
johan.prane@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".