Haiti

Barnen drabbas hårt när familjer splittrats

Jordbävningen har inneburit att många barn nu får ta över ansvaret för sina splittrade och skadade familjer. En av dem är Johnny Fabien på det amerikanska fartyget USS Bataan.

Johnny Fabien sitter i sjukvårdsrummet på det amerikanska fartyget USS Bataan. Fartyget ligger i hamnen strax utanför Port-au-Prince och Johnny har flugits hit i helikopter tillsammans med sin bror.

– Min lillebror är väldigt skadad, säger han till mig, han fastnade under ett betongblock efter jordskalvet, och satt fast i två dagar.

Storasyster Quizia dödades när familjen Fabiens hus föll samman och lillasyster Fabienca skadades svårt. Lillebror, den 14-åriga Beke, ligger nedsövd därinne i operationsrummet med brutna ben och krosskador. Läkarna här på det amerikanska fartyget opererar honom för tredje gången på tre dagar.

Barnens mamma dog för flera år sedan,

– Pappa, jag vet inte var han är, säger Johnny Fabien.

Nu är det han, 17-åringen, som tar ansvar för sina skadade småsyskon.

En sköterska går förbi oss och klappar Johnny på axeln. Det är bra om du sitter vid sängkanten när din lillebror vaknar ur narkosen, säger hon, och Johnny Fabien nickar.

Han är en av många unga haitier som nu tvingas axla en ny roll efter jordbävningen. Skalvet har tvingat fram nya familjekonstellationer och i ett land där hälften av befolkningen är under 18 år, är det många barn som tvingats bli vuxna över en natt.

17-årige Johnny sitter på en brits på det amerikanska fartyget och huttrar i draget från den dånande luftkonditioneringen. Och när jag frågar om framtiden, vart han ska ta vägen sedan, så skakar han bara på huvudet.

– Framtiden kan jag inte tänka på. Gud får vägleda mig. Allt jag kan tänka på är nuet, säger Johnny Fabien. Och just nu måste jag finnas här, finnas för lillebror när han vaknar efter operationen.

Ginna Lindberg, USS Bataan, Port-au-prince
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista