Davos

Finansmarknaden varnar för regleringar

I Davos i Schweiz pågår årets upplaga av World Economic Forum. Och nu när det syns tecken på att den värsta krisen är över så varnar talarna från finansmarknaden för att världen är på väg att införa för mycket regleringar.

Lord Levene är ordförande för den brittiska försäkringsjätten Lloyds.

Om ett land inför nya regleringar, i en industri som arbetar globalt, och om folk då inte gillar vad du gör så flyttar de till ett annat land. Regleringar måste vara internationella, säger Lord Levene. Jag träffade honom efter en av debatterna.

Debatten handlade om hur vi ska kunna undvika nästa globala kris. Stämningen är klart förändrad gentemot fjolårets möte då världsekonomin fortfarande befann sig i fritt fall. Då handlade mycket av diskussionerna om behovet av nya regleringar för att undvika nya kriser. Nu varnar talare efter talare från bank-, finans- och försäkringsvärlden istället för överregleringar.

Främsta måltavlan för kritiken är de nya förslagen från president Obama i USA om att bland annat begränsa bankernas storlek så att de inte längre är för stora för att tillåtas gå omkull utan måste räddas med skattepengar. Lord Levene är en av kritikerna.

– Det går inte. Det är kopplat till marknaden. Och alla som har försökt vinna över marknaden har förlorat. Enda sättet är att hitta en lösning tillsammans med marknaden, säger Lord Levene.

Han anser också att det finns klara tendenser till det han kallar politisk populism i debatten

– När en del politiker säger, att den här förfärliga krisen är bankmännens fel. De är förskräckliga människor som får för mycket betalt. Så nu sätter vi stopp och slipper problemen. När de gör det är det naivt, förenklande och helt enkelt inte samt, säger Lord Levene.

Staffan Sonning, Davos
staffan.sonning@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista