Studenter pluggar på biblioteket. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Många unga uppsagda valde att studera

Många unga privatanställda arbetare som sades upp förra året valde att gå vidare till studier i stället för att försöka hitta nytt jobb. Det visar en rapport från Trygghetsfonden TSL.

Trygghetsfonden TSL hjälper uppsagda att hitta nytt jobb. Tomas Petti, är vd för TSL.

– De som haft allra svårast är 60-plussarna. Annars har det gått relativt bra för de flesta att hitta ett nytt jobb. Det vi också ser är att de yngsta, de under 30 år, är den relativt stora andel som gått till utbildning. De har passat på att förstärka sin kompetens när arbetsmarknaden varit dålig ändå.

Förra året fick nästan 16 000 privatanställda arbetare under 30 år hjälp att hitta ny sysselsättning av Trygghetsfonden TSL.

Mer än var sjätte valde att gå vidare till studier i stället för att hitta nytt jobb, jämfört med 2008 då var tionde ung började studera.

Som Ekot rapporterat hittade de allra flesta uppsagda tjänstemän, 84 procent, förra året ny sysselsättning. Även många uppsagda privatanställda arbetare som sökt hjälp hos Trygghetsfonden TSL, 72 procent, hittade ny sysselsättning.

Inte lika stor andel för arbetarna som för tjänstemännen alltså, men den ekonomiska krisen har också drabbat till exempel industriarbetare i högre grad än tjänstemännen.

Trygghetsfonden TSL ägs av Svenskt Näringsliv och LO. TSL har inga egna jobbcoacher, utan har avtal med olika omställningsföretag.

De stora varslen och uppsägningarna gjorde att kostnaderna för TSL förra året uppgick till 1,3 miljarder kronor - mer än dubbelt så mycket som 2008. Då betalade TSL nästan 600 miljoner kronor för jobbcoacher och externa omställningsföretag.

Men i prognoser i början av 2009 spådde TSL att kostnaderna skulle bli ännu högre, upp emot i 2 miljarder kronor. Det blev alltså inte så allvarligt som befarat, säger Tomas Petti.

– Hösten blev bättre att än vad vi befarade när det såg som mörkast ut under våren, säger Tomas Petti, vd för Trygghetsfonden TSL.

Förra året sökte 61.280 uppsagda LO-medlemmar hjälp hos Trygghetsfonden, jämfört med 26.180 år 2008.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".