FINLAND

Vanhanens presidentkampanj utreds

Den finländska polisen utreder om statsminister Matti Vanhanen har brutit mot reglerna när han har tagit emot pengar för att finansiera en valkampanj.

Sedan det förra året uppdagades att många finländska politiker fuskat med att redovisa hur de finansierar sina valkampanjer, har intresset varit stort kring just Matti Vanhanen och presidentvalkampanjen 2006.

Som statsminister var Vanhanen med och delade ut bidrag från penningautomatföreningen RAY som har monopol på spelautomater och kasinon i Finland.

Pengarna skall gå till bland annat social- och hälsovård, och RAY har stött centerpartiets ungdomsstiftelse Nuorisosäätiö, som sin tur gav Vanhanen omkring 180 000 kronor till valkampanjen.

Nu utreder den finländska centralkriminalpolisen om statsministern har missbrukat sin ställning. Om misstankarna är befogade kommer en förundersökning att inledas mot Matti Vanhanen. Men innan dess måste riksdagens grundlagsutskott ge sitt klartecken att förundersökningen får inledas.

Matti Vanhanen hade redan förra året problem med uppgifter om att han utnyttjat sin ställning i den så kallade Brädgate-historien. Han anklagades då i ett tv-reportage för att ha tagit emot brädor till sitt husbygge utan att behöva betala. Av någon anledning valde han att inte rentvå sig genom att dra tv inför rätta.

Strax före jul meddelade Matti Vanhanen att han i sommar avgår som centerledare och därmed sannolikt också som statsminister. Han angav då hälsoskäl som orsak.

I en kommentar till att polisen nu intresserar sig för honom säger statsministern att han hade beslutat sig för att avgå innan polisen tog kontakt med honom. Alltså att hans beslut att hoppa av inte har något med polisutredningen att göra.

Christer Fridén
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista