Två regimkritiker avrättades i Iran

I Iran har två personer avrättats i dag på morgonen för att ha varit med i protesterna efter presidentvalet i juni förra året.

Tusentals oppositionella i Iran har gripits det senaste halvåret och flera dödsdomar har utdelats. De båda männen som avrättades i dag dömdes för att de var "fiender till Gud" som det hette i brottsrubriceringen.

Det var de första kända avrättningarna mot personer som gripits i samband med protestvågen efter presidentvalet i somras.

Mohammad Ali-Zamani och Arash Rahmanipour hängdes i morse som "fiender till Gud" dömda för påstådda försök att störta den islamiska regimen, för samarbete med en rojalistisk grupp och med den motståndsrörelsen Folkets mujahedin.

Rahmanipour var 19 år när han greps. Hans advokat säger att hon inte fick försvara honom under skenrättegången som hölls i juli, men att han inte deltog i proteströrelsen utan greps före presidentvalet.

Rahmanipour erkände under press och hot om repressalier mot familjen, hävdar advokaten som också berättar att familjen är chockad. Man hade väntat sig ett annat besked om sin unge släkting från appellationsdomstolen.

Ali-Zamani dömdes för samröre med den rojalistiska gruppen Kungliga sällskapet, som verkar för att återinföra monarkin i Iran och som tidigare anklagats av regimen för att ligga bakom ett bombattentat i en moské.

De båda avrättade männen dömdes till döden i oktober tillsammans med ytterligare tre personer. Sedan dess har 80 oppositionella dömts till fängelsestraff på mellan sex månader och 15 år och efter de våldsamma sammandrabbningarna den 27 december ska ytterligare nio personer ha dömts till döden.

Avrättningarna väntas ytterligare öka spänningarna i landet inför nya protester mot regimen i nästa månad. Den gröna oppositionen har genom sms och internet kallat till demonstrationer den 11 februari då den islamiska revolutionen fyller 31 år.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista