Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sverige ska importera friska vargar

Publicerat torsdag 28 januari 2010 kl 12.02
Svenska vargar ska få utländskt sällskap. Foto: Jan Collsiöö/Scanpix.

Uppdaterad: 14:54
Upp till 20 friska utländska vargar ska flyttas till Sverige under fem år för att införlivas med den svenska vargstammen.

Arbetet för att få in nya genetiskt friska vargar i den svenska vargstammen har nu påbörjats. Naturvårdsverket ska upprätta en projektplan och kommer under februari att hålla en rad möten med länsstyrelser, Jordbruksverket och jägarorganisationer, säger miljöminister Andreas Carlgren.

– Just nu genomför Nautvårdsverket ett antal steg där det första är att förbereda för att naturligt invandrad varg ska kunna hjälpas ner söderut genom landet. Kommer det in en varg som behöver flyttas ska det kunna göras.

I sista hand kommer man att hämta varg från exempelvis Finland för att flytta till Sverige, sammanlagt 20 stycken under fem år. Men ännu har man inte bestämt till vilka områden dessa vargar i så fall ska flyttas. En stor del av ansvaret läggs nu på de nya viltförvaltningsdelegationerna.

– Vi måste ha respekt för att människor som bor i bygder som är berörda måste få vara med och förbereda sig. Det är därför vi flyttar ner beslut till viltförvaltingsdelegationer i länen där både naturvårdare, byalag, företrädare för näringar på landsbygden och jägare finns med, säger Andreas Carlgren.

Varför ordnar ni inte genetiken först och jakten sedan?

– Jag menar att det är nödvändigt att jakten kommer först, därför att jag har respekt för att människor inte kommer att acceptera att varg och nya vargar kommer till deras bygder om de inte vet att vi har kontroll på vargstammens tillväxt, säger Andreas Carlgren.

Den mycket omdiskuterade och från naturvårdshåll hårt kritiserade licensjakten på varg i år motiveras alltså helt och hållet med att folk på landsbygden lättare ska acceptera att nya varger introduceras för öka den genetiska variationen.

Det är mera dunkelt hur regeringen tänker sig den långsiktiga politiken för vargpopulationen. Nu har man satt ett tak på 210 vargar tills vidare. Rovdjurspropositionen ansåg för tio år sedan att det behövs minst 500 vargar för en livskraftig stam.

– Vi vill att det ska vara mer än 200 vargar. Sedan ska vi samtidigt sätta igång en långsiktig utvärdering där miljöorganisationer, jägarorganisationer, andra berörda och framförallt forskare deltar i arbetet. Det ska leda till slutsatser 2012, säger Andreas Carlgren.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".