FRANKRIKE

de Villepin smutskastade inte Sarkozy

Frankrikes tidigare premiärminister Dominique de Villepin vann i dag åtminstone en rond i den maktkamp som pågår mellan honom och president Sarkozy. En fransk domstol friade honom helt från anklagelserna om att han skulle ha medverkat till att smutskasta sin motståndare Sarkozy inför presidentvalskampanjen.

Fransk radio rapporterar att De Villepin frias helt av domstolen.

Det var inte den födelsedagspresent som president Nicolas Sarkozy hade önskat sig i dag på sin 55-årsdag.

Han har sagt att han vill se sin ärkerival de Villepin hängd på en slaktarkrok och har föregått domen med uttalanden som väckt uppmärksamhet.

Domstolen finner inte att den tidigare premiärministern medvetet försökt att sprida falska rykten om Sarkozy genom att inte stoppa förfalskade listor med namn på personer, däribland Sarkozys, som skulle ha gjort sig skyldiga till penningtvätt via finansinstitutet Clearstream i Luxemburg.

Dominique de Villepin sa på sin hemsida i tisdags att han efter fem års rättstvist nu med lugnt sinne välkomnade en dom.

På hemsidan, och även på Facebook, framgår också hur de Villepin nu siktar in sig på att bli presidentkandidat 2012.

Han har aldrig mött de franska väljarna utan blivit handplockad som minister. Nu står dörren öppen för en ny bitter kamp mellan de Villepin och Sarkozy.

Alice Petrén
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista