Handels vill ha centrala löneökningar

Parterna inom handeln presenterade i dag sina krav inför den kommande avtalsperioden. Både fack och arbetsgivarna vill ha ettåriga avtal. Arbetsgivarna vill inte ha några lönehöjningar inskrivna i avtalen, medan facket kräver mellan 2,6 och 3,7 procent.

Arbetsgivarna, Svensk Handel, vill inte ha några lönehöjningar inskrivna i avtalen centralt, utan anser att överenskommelser om höjda löner ska träffas lokalt i enskilda företag.

En anställd inom handeln har i dag en månadslön på i snitt omkring 20 200 kronor. Handels vill få upp den lönen med 745 kronor eller 3,7 procent. För anställda inom partihandeln vill Handels se löneökningar på 620 kronor, eller 2,6 procent.

– Kraven ligger klart inom den ram som vi bedömer det finns ett samhällsekonomiskt utrymme för. Det finns ju också belägg för det. Så snittet är 2,6 procent, och våra lågavlönade skulle få något mer.

Hur långt är ni beredda att gå för att få in löneökningar centralt?

– Det är väldigt angeläget för oss. Vi är beredda att gå långt där.

Finns det någon sannolikhet att det blir ett avtal med nollöneökningar centralt?

– Svaret är nej, säger Lars-Anders Häggström ordförande för Handelsanställdas förbund.

Arbetsgivarsidan med Svensk Handel vill i stort sett frysa det nuvarande avtalet ett år. Inga löneökningar centralt och inga ändrade villkor i övrigt.

Precis som Svenskt Näringsliv tidigare förklarat vill också Svensk Handel att löneökningar ska skrivas in i lokala avtal på de företag där det är möjligt.

Dag Klackenberg, vd för Svensk Handel, säger samtidigt att det är viktigt för handeln att det inte blir konflikt.

– Handeln är inte en verksamhet som kan ta strejker. En förlorad handelsdag är en förlorad handelsdag. Andra branscher klarar arbetsmarknadskonflikter på ett annat sätt än vi gör.

Förutom löneökningar för alla har Handelsanställdas förbund tre andra huvudkrav:- rätt till heltid och tillsvidareanställning, och begränsningar i hur arbetsgivarna får anlita bemanningsföretag.

Krav som arbetsgivarna säger nej till. Men båda parter är emellertid överens om en fråga. Att det nya avtalet bara ska gälla ett år på grund av det osäkra läget i ekonomin.

De nuvarande avtalen på handelsområdet gäller till och med 31 mars. Då ska 150 000 anställda i butiker och 25 000 anställda på lager inom detalj- och partihandeln få nya avtal.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista