Mördade utsätts oftare för övervåld

Våldet i samband med mord verkar ha blivit grövre de senaste åren. Enligt en studie av svenska mordoffer de senaste 40 åren skedde under 90-talet en förändring av hur mycket skador offren uppvisade.

Under 1970- och 80-talen var det ovanligt att rättsmedicinare såg tecken på kraftigt övervåld, men på 1990-talet skedde en förändring.

– Då såg vi att det var en tydlig ökning av antalet personer som utsatts för riktigt kraftigt övervåld, säger Ingemar Thiblin, professor i rättsmedicin vid rättsmedicinska avdelningen i Uppsala.

Det är mordoffer i Stockholm som forskarna undersökt och under 1970- och 80-talen utsattes ungefär ett av hundra mordoffer för kraftigt övervåld. Från 1990 och framåt handlar det om vart tionde mordoffer.

– Vi gjorde en definition där vi räknade antalet skador på offren, om det är 40 skador eller mer uppfattar vi som ett kraftigt övervåld, Ingemar Thiblin.

Studien visar också att antalet dödsskjutningar tredubblats jämfört med 1970- och 80-talen. Ålder och könsfördelning på gruppen mordoffer har inte förändrats under de senaste 40 åren, utan det är andelen offer som utsätts för kraftigt övervåld som ökat så tydligt.

– Ofta är det knivskador, att personen hugger, hugger och hugger i flera minuter. Alternativt trubbigt våld, sparkar och slag under ett utdraget förlopp eller en kombination av sparkar och slag och skärskador och stickskador.

Som rättsmedicinare, innebär det här kraftiga övervåldet att det är svårt att fastställa exakt vilket våld det var som dödade personen?

– Det kan det vara, säger Ingemar Thiblin.

Rättsmedicinarnas resultat förbryllar kriminologer, som hävdar att våldet i samhället inte ökar, därför borde inte heller det våld som offer utsätts för bli allt grövre.

Men Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, menar att studien skall tas på allvar.

– Det är en mycket intressant studie, och det ska självklart granskas och vi ska fundera på vad det kan bero på att de resultaten ligger så långt ifrån de andra resultaten från våldsforskningen vi har, säger Sarnecki.

Professor Ingemar Thiblin har heller ingen förklaring, utan kan bara konstatera att övervåldet ökat.

– Vad kommer den här ökningen av, vad är det som hänt jämfört med tidigare decennier, varför ser vi den här ökningen? Det vet vi inte. Den här studien visar att här har vi någonting vi bör ta reda på eller som rättspsykiatrikerna och andra som jobbar med beteenden bör titta närmare på.

 Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista