Lodjur, Lynx lynx på latin.

Många fångade lodjur hade träflis i magen

Om någon månad inleds lodjursjakten, då är det också tillåtet att fånga lodjur i fälla. En sammanställning av fälljakten från Statens veterinärmedicinska anstalt hade många av de fångade lodjuren träflisor i magen, tandskador och kloskador.

Utredningen gäller för åren 1996 till 2009 och har gjorts på uppdrag av Världsnaturfonden.

– Av de obducerande lodjuren som kommit in från jakt har de från fällorna har väldigt hög andel träflis i magen, nästan 50 procent. När lodjuren fångas försöker de sig verkligen ta sig ut, det visar att de är väldigt stressade, säger Tom Arnbom, biolog och rovdjursansvarig på WWF.

Av 1 130 fällda lodjuren under de här 14 åren hade nära 30 procent fångats i fälla. Av dem var det 46 procent som hade träflisor i magen sedan de kämpat för att ta sig ut, visar Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA:s, nya statistik.

Naturvårdsverket har godkänt fem fällor, men det finns ingen oberoende instans som kontrollerar att bestämmelserna följs.

– Tre av dem finns inte ens beskrivna hos Naturvårdsverket, det går alltså inte att kontrollera att fällorna är godkända. Ett annat problem i kontrollen är att det är jaktledaren som är ansvarig för att godkänna fällorna kan vara samma person som ställer ut fällan.

Det visar sig också att under de senaste två åren har 45 olagliga fällor använts för att fånga lodjur.

– Det är egentligen skandal att man inte har kontroll på vilka fällor man använder för att fånga lodjur med.

Världsnaturfondens generalsekreterare Lasse Gustavsson anser att denna typ av jakt är helt otillfredsställande.

– Regelverket är luddigt och ogenomtänkt, tillsynen hur regelverken tillämpas är också luddig och ogenomtänkt. Det rimliga är, i ett sånt här konstigt läge, att bara förbjuda fälljakten. Lodjur lider alldeles i onödan, säger han.

Vad ser du får utsikter för att man skulle få gehör bland jägare att inte använda fällor?

– Jag tror att de allra flesta jägare hellre jagar, att sätta ut en fälla är väl inte riktigt jakt, det är lite bronsåldertaktik, vi gräver en grop och ser vad vi fångar. Jag tror att det är många jägare som också tycker det är obehagligt att lodjur ska sitta i fälla och sitta i fara illa alldeles i onödan.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".