Nokia ohotad etta på mobiltoppen

När alla utom en bland mobiltillverkarna har kommit med sina rapporter kan man kort och gott sammanfatta branschen med att Nokia är ohotad etta och att Sony Ericsson kämpar om fjärdeplatsen.

Nokias vd Olle-Pekka Kallasvuo stod för dagens smällkaramell när det fjärde kvartalets resultat rullade ut.

Aktien gick upp mycket kraftigt på börsen och det verkade som om marknaden andades ut efter flera svaga rapporter förra året från Nokia.

Nu när endast koreanska Samsung återstår (den rapporten kommer i morgon) kan man ranka tillverkarna efter hur många mobiltelefoner de sålde det sista kvartalet 2009.

Nokia sålde 126,9 miljoner mobiltelefoner mellan oktober och december. Det var en ökning med 12 procent från fjärde kvartalet 2008. Enligt Nokias siffror ökade bolaget sin marknadsandel globalt från 37 till 39 procent.

Efter Nokia kommer inget och sedan kommer Samsung, som brukar ligga under 20 procent, men vi får alltså vänta till i morgon med att få siffran.

Trea är sydkoreanska LG Electronics med 33,9 miljoner sålda enheter. LG har omkring 10 procent i marknadsandel.

Kampen om platserna fyra och fem står mellan svensk-japanska Sony Ericsson och amerikanska Motorola.

Den här gången placerar sig Sony Ericsson på fjärde plats med 4 procent eller 14,6 miljoner, medan Motorola inte nådde upp till mer än 12 miljoner och 3,6 procent under kvartalet, ner från 19,2 miljoner fjärde kvartalet 2008.

Nokia uppger att det såldes 329 miljoner mobiler i världen det fjärde kvartalet. Som världsledare ger Nokia en prognos för tillväxten 2010: plus 10 procent, tror Nokia.

Samtliga bolag gick med vinst det fjärde kvartalet, utom Sony Ericsson, som brottas med höga kostnader.

Ett bolag nafsar de andra i hälarna och ger mardrömmar hos konkurrenterna: Apple med sin Iphone, den datorlika mobilen. Apple sålde 8,7 miljoner av Iphone, vilket ger en marknadsandel på 3 procent, hack i häl på Motorola, och aspirerar på en plats på fem-i-topp.

Nokia är störst även på marknaden för mobiler med pekskärm. 10 miljoner sålde Nokia.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista