Får vänta extra länge på körkortstillstånd

De som sökte körkortstillstånd strax före årsskiftet har fått vänta extra länge på det. Skälet är övergångsproblem när Transportstyrelsen övertog ansvaret för körkortstillstånden från länsstyrelserna.

Tiotusentals ärenden som påbörjats hos länsstyrelserna följde med.

– De kan inte boka någon tid hos länsstyrelsen för mig att göra det teoretiska provet, jag kan inte ta lastbilen och ge mig ut i trafiken utan jag får harva och köra inom ett inhägnat område och det är inte riktigt därför jag går här, säger Christina Björnemar som ska ta lastbilskörkort och väntar fortfarande på det tillstånd hon sökte den första december.

Christina Björnemar hade nästan trott att hon hade kört upp vid det här laget. Nu får hon öva teori och att kontrollera sin lastbil, för utan körkortstillstånd får man inte övningsköra.

Grönlunds trafikskola har många elever som ska ta buss- eller lastbilskort, och som behöver det för sitt jobb.

– Vi har några elever som har börjat för längesedan och som ska köra upp om några veckor som inte ens har kunnat börja köra på grund av att de inte fått sina tillstånd klara, säger Anette Moss som planerar utbildningarna på trafikskolan.

Men hur går det då med uppkörningen?

– Den blir förskjuten.

Då talar vi om elever som är beroende av körkort för sitt jobb?

– Inte än så länge, det är arbetslösa elever men de ska ju ut i jobb så småningom och hela utbildningen blir försenad.

Den 1:a januari tog Transportstyrelsen över ansvaret för körkortstillstånden från länsstyrelserna. Transportstyrelsen fick också överta alla sådana ärenden och ansökningar som kommit in till länsstyrelserna. Den högen jobbar sig nu Transportstyrelsen igenom, säger Katarina Fröberg, chef för Transportstyrelsens körkortsenhet.

– Det betyder att det kan ta lite tid innan vi är i fas, men vi har en hel del extrainsatser för att framförallt klara av ansökningsärendena i snabbare takt.

Men det handlar om 10 000-tals som ni fick överta?

– Det handlade om cirka 30 000 körkortstillstånd och ansökningar om handledarskap där vi håller på och betar igenom den stora skörden.

Varför var inte den här övergången smidigare förberedd?

– Vi har förberett oss väldigt väl i över ett år men eftersom beslutmandaten fanns på länsstyrelsens sida kunde vi inte börja handlägga i förtid.

Christina Björnemar vet inte när hon får börja övningsköra. Hon har flera gånger försökt få besked från Transportstyrelsen om när tillståndet blir klart.

– Jag har ringt fyra gånger, för det mesta är den vänliga, snälla och trevliga människor men de kan inte göra någonting. Vid ett utav tillfällena var det en kvinna som väldigt gärna ville skylla på omläggningen från länsstyrelsen, då kändes det som att det är deras problem, inte mitt, det får ni lösa, säger Christina Björnemar.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".