KD kräver sänkt skatt för pensionärer

Kristdemokraterna samlar i dag sina kommunpolitiker till kommundagar i Jönköping. Den av dåliga opinionssiffror hårt pressade partiledaren Göran Hägglund kräver nu sänkt skatt för landets pensionärer.

Han vill att gapet i beskattning mellan löntagare och pensionärer ska minska.

– När det finns ett utrymme ska nästa steg handla om att genomföra ytterligare en skattesänkning för pensionärerna, för min del är det väldigt viktigt att skillnaden i beskattning mellan pensionärer och löntagare minskar, säger Göran Hägglund.

Pensionärerna är de första som ska få en skattesänkning, det för att de ska känna att de räknas i samhället, menar Hägglund.

– Pensionärerna måste komma före löntagarna nästa gång vi ser ett utrymme för skattesänkningar.

Skattesänkningarna ska nå alla pensionärer, men det är särskilt angeläget att garantipensionärerna, ofta äldre och kvinnor, får sänkt skatt, om Kristdemokraterna får bestämma.

Enligt en prognos som finansminister Anders Borg presenterade i onsdags får Sverige en högre tillväxt än beräknad framöver.

En viss del av det överskottet kan gå till dem som "hamnat i ofärd" som Anders Borg uttryckte det i onsdags. Det kan gälla pensionärer, men också barnfamiljer med svag ekonomi eller arbetslösa ungdomar, enligt finansministern.

Statsminister Fredrik Reinfeldt har i veckan annonserat att han kan tänka sig både en tredje och en fjärde sänkning av pensionärernas skatt, utöver de två sänkningarna på 5,5 miljarder som regeringen redan har genomfört.

Men samtidigt försvarar han klyftan mellan jobbskatt och skatt på pension. Lägre skatt för folk som jobbar är viktigt för drivkraften att arbeta, säger statsministern.

Göran Hägglund tror att han kommer att kunna övertala de andra allianspartierna i vårens budgetförhandlingar med hjälp av starka argument.

– Jag tror alltid att starka argument är det som vinner, det är också så att andra partier närmat sig den kristdemokratiska linjen.

Först 2011 kan pensionärerna räkna med skattesänkningar, men bara om den ekonomiska utvecklingen vi har nu håller i sig, säger Göran Hägglund.

Vare sig han, Anders Borg eller Fredrik Reinfeldt svarar på hur stor skattesänkning som pensionärerna kan hoppas på.

Lotta Karlsmark
lotta.karlsmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista