Bernanke är omstridd.

Bernanke omvald som centralbankschef

Den amerikanske centralbankschefen Ben Bernanke sitter kvar ytterligare en fyraårsperiod. Det står klart efter en omröstning i senaten. Men omröstningen visade också att motståndet mot Bernanke fortsatt är stort i kongressen.

Ben Bernanke får alltså fortsätta som den amerikanska centralbankens ordförande och ansikte utåt i ytterligare fyra år. Detta står klar sedan en majoritet av senatens medlemmar röstade ja till en förlängning för honom.

Bernanke fick 70 ja-röster och 30 nej-röster i den slutgiltiga omröstningen, han behövde minst 51 ja-röster för att bli omvald.

Centralbankschefens framtid har varit mycket omdiskuterad den senaste tiden, inte minst sedan demokraterna förlorade ett viktigt senatsval häromveckan.

Både republikaner och demokrater har uttryckt sitt ogillande mot honom, flera menar till exempel att han inte i tid insåg att en kris var på väg och att hans insatser mot krisen varit för mycket inriktade på att rädda Wall Street och inte vanligt folk.

Men president Obama och Vita huset och några ledande senatorer uttalade i helgen sitt stöd för Bernanke och till slut fick alltså han alltså tillräckligt många röster för att bli omvald. Hans försvarare menar att centralbankschefens åtgärder mot krisen varit avgörande för att rädda den amerikanska ekonomin.

Men att 30 senatorer röstar emot i ett omval för en centralbankschef är ändå unikt i USA och motståndet innebär att Bernanke kommer att fortsätta vara ifrågasatt.

Enligt medieuppgifter valde flera kritiker mot Bernanke att till slut ändå rösta för honom med motiveringen att de var osäkra på vem som skulle bli vald istället, om inte Bernanke fick fortsätta.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".