Hatbrotten minskar i Ryssland

I Ryssland minskade de rasistiska morden förra året, för första gången på länge. Att högerextremister misshandlar och mördar människor i Ryssland har ökat under flera år, men en ny rapport visar att trenden är bruten.

– Varje år har det bara blivit mer och mer våld och det var länge sedan vi såg att det gick åt andra hållet, säger Aleksander Verchovskij, chef på det Moskvabaserade SOVA-centret som kartlägger ryska rasistgruppers aktiviteter.

Förra året föll 71 människor offer för rasistiska hatbrott i Ryssland, enligt SOVA-centrets statistik för 2009. Året innan var siffran 110, så antalet mordoffer har minskat med drygt en tredjedel. Också antalet misshandelsfall har minskat från nästan 500 under 2008, till cirka 330 under 2009. 

Det är första gången på många år som SOVA-centret märker en nedgång bland de dokumenterade fallen. Aleksander Verchovskij säger att särskilt Moskvapolisen har blivit bättre på att utreda brott utförda av högerextremister. Tidigare var det högst en tjugondel av alla fall som ledde till fällande dom. 

– En 15-åring eller 18-åring bryr sig inte om riskerna om oddsen att åka fast är en på 20, säger Aleksander Verchovskij på SOVA-centret. Nu ökar både antalet utredningar och antalet fällande domar och Verchovskij tror att det kan ha en avskräckande effekt på det oplanerade rasistiska våldet. 

När det gäller de mer organiserade extremnationalistiska grupperna i Ryssland syns i rapporten en annan tendens. Istället för att ge sig på andra etniska grupper har högerextremister börjat se polisen som sin främsta fiende. Aleksander Verchovskij säger att attacker direkt mot den ryska polisen innebär stora risker att åka fast. 

– Det betyder att de här personerna är oerhört motiverade, om de är beredda att ta sådana risker.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista