Blair frågas ut om Irakkriget

Uppdaterad: 17:57
I dag frågas Storbritanniens förre premiärminister Tony Blair om beslutet att invadera Irak. Utfrågningen sker i direktsändning och medieintresset är stort.

I dag var det dags för huvudpersonen att uppträda inför den kommission som granskar Storbritanniens krigföring i Irak. Efter två månaders utfrågningar av ett stort antal politiker, diplomater och militärer var det idag förre premiärminister Tony Blairs tur. Han har ju kritiserats för att medvetet ha överdrivit Iraks innehav av massförstörelsevapen, men det förnekade han i dag.

– Höjt över allt tvivel, sa Tony Blair i underhuset hösten 2002 så har Irak massförstörelsevapen.

Och det sa han i dag igen att det verkligen var vad han trodde. Sedan visade det sig ju att det inte fanns några massförstörelsevapen, att underrättelserapporterna var felaktiga men det fanns ingen anledning att misstro dem, sa Blair eftersom Saddam Hussein tidigare använt sig av kemiska vapen mot sitt eget folk.

Tony Blair har också anklagats för att han och USA:s president George Bush i ett möte på tu man hand redan ett år före kriget bestämt sig för att angripa Irak militärt. Men så var det inte sa han i dag.

Nu hävdar Tony Blair att inget bestämdes på mötet om krig utan att man först skulle försöka att med diplomatiska medel få Saddam Hussein att ge upp sina massförstörelsevapen.

Tony Blair har också fått kritik för att inte invänta en andra FN-resolution innan man angrep Irak. Men i dag sa han att villkoren i den första FN-resolutionen var mycket, att Saddam Hussein bröt mot dem och ytterligare en resolution inte skulle ha gjort någon skillnad.

Utfrågningen av Tony Blair är väldigt uppmärksammad här i Storbritannien eftersom Irakkriget fortfarande är en inflammerad fråga, man brukar prata om att det är en fråga som delat landet, för eller emot kriget.

Ska man summera utfrågningen så här långt kan man konstatera att Tony Blair inte har avvikit på en enda punkt från vad han har sagt tidigare.

Johan Prane, London
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista