Saab måste betala tillbaka lönepengar

Saab Automobile hotas av utmätning från Kronofogden. När Saab var i rekonstruktion förra året betalade staten de anställdas löner under en period, enligt systemet för lönegaranti.

Nu kräver länsstyrelsen i Västra Götaland tillbaka drygt 110 miljoner kronor av de utbetalade pengarna.

– Vi har möjligheter och skyldigheter, det handlar ytterst om skattepengar, vi har möjligheten att gå via Kronofogden och så får de se om man kan få ut det den vägen, säger länsöverdirektör Göran Bengtsson på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Det handlar om pengar som staten betalade ut till Saabanställda som lönegaranti efter att Saab Automobile gick in i rekonstruktion i februari förra året.

Staten, genom länsstyrelsen, kräver tillbaka drygt 110 miljoner kronor, men Saab har vägrat att betala eftersom företaget menar att även de här pengarna ska ingå i den stora skuldavskrivning som blev resultatet av Saabs rekonstruktion.

Enligt Göran Bengtsson lär nu länsstyrelsen ägna ytterligare några månader åt att kontrollera att man verkligen har tolkat lagen rätt, innan man lämnar ärendet vidare till Kronofogden.

– När vi lämnar från oss det här är det Kronofogden och nya instanser som kommer driva kostnader och det kommer även att påverka motparten i det här fallet, vi vill vara väldigt säkra att vi verkligen gör rätt.

Det faktum att Saab har haft de här svårigheterna och har stark sympati i samhället, vad spelar det för roll i er vilja att kanske säga att, okej vi låter udda vara jämt i alla fall?

– Vi äger inte den frågan, det spelar ingen roll för oss, vi får följa den lagstiftning riksdagen har lagt fast. Konsekvensen utav den får i så fall politiken gå in och ändra på, men i vår hantering har Saab-frågan och det som sker i Trollhättan ingen alls påverkan på detta.

Saab är inblandat i ännu minst en tvist som gäller statliga pengar, det statliga forskningsbolaget Imego stämde i somras Saab på drygt 3,6 miljoner kronor.

Det handlar om ett krocksäkerhetsprojekt där Imego anser att Saab för ett år sedan la beslag på pengar som egentligen var Imegos.

Nu blir det upp till tingsrätten i Uddevalla att avgöra tvisten mellan Imego och Saab Automobile.

Jens Möller
jens.moller@.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".