Pressade kristdemokrater diskuterar val

Många av landets kristdemokrater samlades i dag i Jönköping. Partiet gör det med dystra siffror i de senaste opinionsmätningarna.

Trots att partiet hamnar strax över fyraprocentsspärren i Synovates opinionsundersökning är de hoppfulla, säger Marie Litholm, gruppledare för Kristdemokraterna i Haninge kommun.

– Det är tur att det är några månader kvar till valet, vi har mycket att göra och det är bara att ladda batterierna och köra på, vi har en bra politik och vi behöver kommunicera den bättre.

– I mellanvalsperioderna brukar vi ligga ganska lågt i opinionsmätningarna, då tror jag att väljarna ser mera blockvis, att det är mer polariserat. Men när det börjar närma sig valet börjar man titta mer på detaljerna och då sprider sig rösterna mer i valrörelsen, säger Marie Litholm.

Det är omkring 1 100 kristdemokrater från hela landet som samlas här på mässorådet Elmia i Jönköping i helgen. De gör det med en svag januarimätning i ryggen. Enligt Synovates opinionsmätning fortsätter de att tappa sympatisörer och hamnar på 4,4 procent.

Partiet behöver ta mer plats i den offentliga debatten, enligt Monika Stigås, kristdemokrat från Hudiksvall.

– Partiet har inte nått ut riktigt med sina frågor ännu och det är egentligen ingen som riktigt har börjat komma in i debatten med olika frågor. Men jag tror att vi kristdemokrater kommer lägga på ett extra kol nu och komma fram.

Samtidigt som Kristdemokraterna backar ökar den borgerliga alliansens största parti, Moderaterna. Under dagarna i Jönköping ska Kristdemokraterna hitta den spets i politiken de behöver, säger Marie Litholm från Haninge.

– Jag hoppas att det ska ge inspiration, kraft, nya tag och kanske också få lite spets på politiken i kommunikationen utåt, att vi kan hjälpa varandra och hitta bra argument för att kommunicera ett bra sätt med väljarna, säger hon.

Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".