Viktor Janukovitj åker runt på valturné inför andra valomgången. Foto: Andryi Mosienko/Scanpix
UKRAINA

Presidentkandidat vill förhandla om lån

Inför andra valomgången i Ukrainas presidentval säger nu en av de två kandidaterna att han vill omförhandla villkoren för ett jättelån från Internationella valutafonden, IMF.

Oppositionspolitikern Viktor Janukovitj säger att han, om han blir vald till president, tänker hålla fast vid den nya ukrainska lagen om höjda minimilöner och pensioner.

Det var just de åtgärderna som fick den internationella valutafonden, IMF, att i höstas frysa låneutbetalningarna till Ukraina.

IMF har beviljat drygt 16 miljarder dollar för att hjälpa Ukraina ur landets djupa ekonomiska kris men nu väntas inga nya utbetalningar förrän en ny president är utsedd. Dessutom har IMF en rad villkor för sitt lån och ökade utgifter i statsbudgeten är något som den Internationella valutafonden inte vill höra talas om.

Personstrider inom det ukrainska politiska ledarskapet har länge gjort det svårt för internationella institutioner att samarbeta med landets regering.

Viktor Janukovitj, den kandidat som fick flest röster i den första presidentvalsomgången för två veckor sedan, går till val med löften om en politisk stabilitet som Ukraina saknat under senare år.

Janukovitj utspel om att omförhandla villkoren med IMF kommer som en överraskning för många bedömare eftersom Ukraina på sikt inte anses klara sig utan mångmiljardlånet. Landets statsfinanser är redan ansträngda av att utbetalningarna hålls inne till efter valet men nu växer farhågorna om att Ukraina kommer att få vänta på IMF:s fortsatta stöd längre än så.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".