Överraskande hög tillväxt i USA

USA:s ekonomi växer snabbare än väntat, visar nya siffror från handelsdepartementet.

USA:s bruttonationalprodukt växte med 5,7 procent under det fjärde kvartalet 2009, jämfört med samma period ett år tidigare. Tillväxten har tagit fart, och takten är snabbare än väntad.

Det tredje kvartalet förra året växte BNP med 2,2 procent, och kvartalet efter alltså med 5,7 - det är den snabbaste ökningen av BNP på sex år, och ännu ett tecken på hur ekonomin nu hämtar sig efter den djupaste lågkonjunkturen sedan 1930-talet.

Många analytiker är positivt överraskade över den höga tillväxten, de flesta hade räknat med att siffran skulle hamna en bra bit lägre, på runt 4,7 procent.

De nya BNP-siffrorna är också en välkommen nyhet för Vita huset, som brottas med att få ner den fortsatt höga arbetslösheten. President Barack Obama väntas presentera ytterligare förslag i dag för att skapa fler jobb. Dagens tillväxtsiffror ger honom nya argument för att hävda att de ekonomiska stimulansåtgärderna har haft effekt.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista