Skjuts infångade i fälla.

Naturvårdsverket granskar lodjursjakt

Nära hälften av de lodjur som fångas i fällor har träflis i magen och många har skador på klor och tänder. Sammanställningen baseras på obduktioner som har gjorts av Statens veterinärmedicinska anstalt de senaste 14 åren. Nu ska Naturvårdsverket granska den svenska lodjursjakten.

– Vi ser naturligtvis allvarligt på detta och det har förekommit en typ av fälla som numera inte är godtjänst för lodjursfångst där de här skadorna var alarmerande, säger Per Risberg, biträdande enhetschef vid viltförvaltningsavdelningen vid Naturvårdsverket, som har det övergripande ansvaret för de svenska rovdjuren.

I den här kartläggningen har man konstaterat att olagliga fällor har använts i ett stort antal fall. Fällorna ska undersökas en gång om dagen och när man har fångat ett lodjur skjuts det sedan i fällan.

– Vi ser allvarligt på när det används jaktredskap som är olagliga, men det är upp till användaren att se till att de jaktmedel man använder i jakten följer de krav som ställs i regelverket, säger Per Risberg.

Vem har tillsynsansvaret?

– Det finns ingen som ett uttalat tillsynsansvar för de här frågorna utan det är som vid all annan lagstiftning till exempel polisen som ska följa upp att de lagar och regler som finns följs.

Hur troligt är det att polisen springer ut i skogen och kollar sådana här fällor?

– Det kan jag inte uttala mig om.

Det är alltså jägarna som ska kontrollera sig själva och någon egentlig tillsyn bedrivs inte av miljömyndigheterna.

Naturvårdsverket och Statens veterinärmedicinska anstalt planerar nu att genom experiment undersöka hur lodjuren reagerar på att bli fångade i en fälla med stress eller andra skador.

Världsnaturfonden anser att jakten innebär ett onödigt lidande för djuren och kräver att jakten förbjuds. Naturvårdsverket kommer efter projektet att nu ta ställning.

– Vi kommer att titta på om det finns anledning att ändra på regelverket. Gör det det kommer vi att agera. Men finns det inga nackdelar ser vi ingen anledning att förbjuda detta, säger Per Risberg, Naturvårdsverket.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".