Vi tar strid mot vänstern där det känns, sa Hägglund till partimedlemmarna. Foto: Anna Hållams/Scanpix.

KD:s ledare vill strida för hjärtefrågor

Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund vill att partiet ska ta för sig mer och ta strid för sina politiska åsikter. Det var hans budskap till partikamraterna när över tusen partimedlemmar samlades till kommun- och landstingsdagar i Jönköping.

 – Låt oss slåss för det vi tror på, låt Kristdemokraterna vara partiet som tar strid för den trygga familjen, strid för goda värden, strid för det civila samhället, strid för dem som saknar starka egna röster, strid för medmänsklighet, säger Göran Hägglund.

I valet i höst står Kristdemokraterna inför två stora uppgifter. Att behålla regeringsmakten tillsammans med de borgerliga kamraterna och att klara sig kvar i riksdagen. I opinionsmätningarna ligger nu partiet farligt nära riksdagsspärren på fyra procent, men Kristdemokraterna har legat illa till i mätningar förut och få partimedlemmar här i Jönköping verkar på allvar frukta att partiet ska trilla ur riksdagen.

Det är desto mer osäkert om man får fortsätta att regera. En stor del av Hägglunds tal bestod därför av positiva beskrivningar av vad regeringen åstadkommit, receptfria läkemedel i handeln, mer pengar i plånboken genom skattesänkningar, färre sjukskrivna kontrasterat mot domedagsliknande scenarion om oppositionen skulle vinna valet.

När det gäller det egna partiet ska det alltså bli tuffare menar partiledaren. Han känner sig stärkt efter debatten om verklighetens folk i höstas även om det inte gett något lyft i opinionen och uppmanar partikamraterna att ta strid mot motståndarna.

– Vi tar strid mot vänstern där det känns, vi tar strid – inte för det mest effektiva samhället utan för det goda samhället. Där folk får vara i fred från pekpinneförsedda ideologer och kommissarier med sina barn, sina hem och sina värderingar och med sina livsval överhuvudtaget, säger KD:s partiledare Göran Hägglund.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".