Human Rights Watch:

"Hamas ljuger om raketbeskjutning"

Både Israel och Hamas förnekar Goldstonerapportens slutsatser att man begick krigsbrott under Gazakriget för ett år sedan. Men Hamas påståenden att de raketer som dödade civila i Israel, avfyrades av misstag, tillbakavisas som lögner av Human Rights Watch.

Israel har svarat FN i ett 40-sidigt brev, där man åter betonar Israels rätt till självförsvar. Hamas hävdar i sitt 52-sidiga svar till FN att de raketer som dödade civila i Israel, skulle träffa militära installationer.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch har tidigare riktat skarp kritik mot Israel. Nu tillbakavisar man alltså Hamas påståenden som lögner.

"Hamas kan försöka skruva historien och förneka bevismaterial, men faktum är att hundratals raketer regnade ner i Israel i områden där det inte fanns några militära installationer", säger Human Rights Watch.

Det var i torsdags som den högt uppsatte Hamastalesmannen Salah Bardawil för första gången antydde att Hamas inte haft för avsikt att döda israeliska civilpersoner.

De tre civila israeler som dödades av raketer under förra årets krig träffades av misstag. "Våra motståndskämpar hade varnats att inte sikta mot civila mål", sa Salah Bardawil.

Det är första gången någonsin som en Hamasledare påstår att dödandet av civila israeler skulle ha varit ett misstag. Vid sidan av raketerna har Hamas självmordsattacker dödat hundratals israeler sedan mitten av 1990-talet, och uttalandet kan spegla interna motsättningar inom Hamas.

Men vad som än ligger bakom dessa uttalanden, så motbevisas de av fakta, menar Human Rights Watch.

Det råder ingen tvekan om att Hamas avfyrade raketer mot civila mål. Dessutom utnyttjade Hamas den palestinska civilbefolkningen genom att placera raketavfyrningsramper i tättbefolkade områden för att skydda sig själva. Hamasledare som Mahmoud Zahar har också rättfärdigat dödandet av civila israeler.

Goldstonerapporten om Gazakriget rekommenderade att Israel och Hamas krigsbrott skulle tas upp av Internationella brottmålsdomstolen i Haag, om parterna inte själva inom sex månader genomförde trovärdiga och oberoende undersökningar.

Tidsfristen går ut den 5 februari. Men det finns inget som tyder på att vare sig Israel eller Hamas kommer att följa Goldstones rekommendationer.


Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista