Vindkraften i Sverige tar fart

Vindkraften i Sverige ger allt mer energi. Förra året ökade effekten från vindkraft med nästan 50 procent. Det visar siffror från Svensk Vindenergi.

I Piteå kommun, där det är tänkt att Europas största vindkraftspark ska stå om tio år, gläds vindkraftsinformatören Jonas Lundmark åt det senaste årets utveckling.

– Det tyder på att de flesta har insett att vi måste jobba med förnyelsebara energiformer inför framtiden, säger han.

Vindkraftsparken som är igång i kommunen har 14 verk snurrandes i vinden i dag. Om tio år är det tänkt att Europas största park med 1 100 vindsnurror ska finnas i kommunens västra del.

– Det blir en park av enorma proportioner, inom ett område som är en mil brett och fem mil långt, säger Jonas Lundmark.

Förra året ökade andelen energi som vindkraften står för. Den är nu uppe i mer än 3 TWh, eller drygt två procent av den totala elkonsumtionen i Sverige.

Både Svensk Vindenergi och Svensk Vindkraftförening förklarar fjolårets effektökning med investeringsbeslut som togs redan innan finanskrisen och som gjort att nya vindkraftverk installerats i framförallt södra Sverige.

Det har även branschen märkt av. Hos Triventus AB i Falkenberg, som jobbar med projektering av vindkraftverk, så har personalstyrkan nästan fördubblats, berättar vd:n Gert-Olof Holst.

– Vid förra årsskiftet vid 2008/2009 var vi 35 anställda och i dagsläget är vi strax över 60, säger han.

Regeringen och Energimyndighetens mål är att det år 2020 ska vara planerat för att vindkraften ska kunna producera tio gånger så mycket som den gör i dag.

Men både företagaren Gert-Olof Holst och Jonas Lundmark i Piteå kommun ser den långa tillståndprocessen som ett hinder.

I Piteå handlar det bland annat om att komma överens med rennäring och stugägare i det tänkta parkområdet.

– Att så grundligt som möjligt att försöka beskriva vad som kommer att ske och förklara nyttan med det hela, säger Jonas Lundmark.

Nils Eklund, Ekot i Luleå
nils.eklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista