Riksbanken räknar med låga lönelyft

Samtidigt som ekonomin befinner sig i ett osäkert läge ska löner för över tre miljoner svenskar förhandlas om i vår. Parterna står fortfarande långt ifrån varandra. Osäkerheten kommer att prägla avtalsrörelsen, där löneökningarna kommer bli låga, enligt Riksbankens prognos.

– I våra prognoser är det 2,5 procent per år, lite mindre i början och lite mer på slutet. Men som sagt; det är prognoser och det inkluderar både avtal och andra löneökningar utöver avtal. Det här är lägre än vad vi sett de senaste 40 åren åtminstone, det är lågt helt enkelt, säger förste vice riksbankschef Svante Öberg.

Avtalsrörelsen är i full gång nu och än så länge står parterna långt ifrån varandra. Inom industrin vill arbetsgivarsidan inte fatta några nya centrala avtal utan lokala, och gärna på så kort tid som ett år.

Facken å sin sida vill se centrala avtal, LO-förbunden förespråkar löneökningar på runt 2,6 procent.

Svante Öbergs tal i dag tolkades också olika av parterna, båda sidor hittade sina favoritpunkter.

– Det var en sak som jag fäste mig vid särskilt, att han sa till skillnad från konjunkturinstitutet har riksbanken möjlighet att hantera om löneökningarna blir låga, säger Urban Bäckström, ordförande på arbetsgivarorganisationen Svenskt näringsliv.

Samtidigt sa Svante Öberg att deras prognos är löneökningar på i snitt 2,2 procent?

– De måste ju räkna med någonting. På arbetsgivarsidan tycker man att det alldeles för högt.

Men Per Bardh, avtalssekreterare på LO, gör en helt annan tolkning.

– Svante Öberg vill inte lägga sig i hur lönebildningen i sig ska gå till men han uttrycker tydligt att det är viktigt att industrierna och den konkurrensutsatta sektorn får vara normerande, det är också vad LO-förbunden tycker. Det finns ett löneutrymme i motsats till var arbetsgivarna säger, det löneutrymmet ligger i området ungefär 2,5 procent, säger Per Bardh.

Svante Öberg själv var noga med att påpeka att läget för Sveriges ekonomi just nu är ovanligt osäkert och Swedbanks chefsekonom Cecilia Hermansson håller med.

– Det är ett svårt läge i och med att vi har en lågkonjunktur och vi är på väg ur den, då får vi både bakåtblickande och framåtblickande utveckling, att det faktiskt finns en vändning som vi ser där ute, men hur stark den är och vilka sektorer som påverkas gör att det är ett osedvanligt svårt läge att förhandla löner just nu, säger Cecilia Hermansson.

Louise Andrén Meiton
louise.andren.meiton@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista