Ser flera risker

Vanskligt att räkna med snabb tillväxt

USA redovisade i går en överraskande kraftig tillväxt på drygt fem procent under slutet av förra året. I Sverige kom regeringen i veckan med en ny prognos som talar för att tillväxten kan bli tre procent i år.

Även Internationella valutafonden har skruvat upp sin prognos för tillväxten i hela världen. Men det är inte riskfritt, säger finansminister Anders Borg (M).

– Det här som vi ser med diskussionerna kring Grekland, banksystemets funktionssätt och obalanser; det finns ett antal saker som så småningom kommer att ställa till mer problem. Men just nu är människor i fasen där de reviderar upp bedömningarna, säger han.

Vilken av de här riskerna tycker du är allvarligast?

– Jag är väldigt oroligt för att man inte får ordning på de offentliga finanserna före nästa lågkonjunktur. Hamnar världen i en kris igen, och det kan hända om två år eller om fem år, vi vet ingenting om när sådana störningar inträffar, så kommer de stora länderna att ha väldigt svårt att hantera den krisen om de ligger på underskott på sex till sju procent.

Vilka kan det vara?

– Det är framför allt USA, England och Japan som är i den sitsen.

Stora ekonomier?

– Ja, och det skulle jag säga, att vi blir förhandlingsförlamade vid nästa kris. Det får vi inte vara. Vi måste återställa ordningen innan nästa kris, säger Anders Borg.

Det stora provet på hur uthållig uppgången blir, är bland annat hur olika länder ska ta sig ur de stimulanspaket som sattes in när krisen var som värst för drygt ett år sen. Det säger Annika Winsth, chefekonom på Nordea.

– I finansmarknaden är det en vänta och se-attityd nu. Vi vet att man har stimulerat väldigt mycket globalt. Man ska plocka tillbaka de här pengarna, men vi vet inte hur och när. Jag tror att när man börjar skicka de signalerna, så kan det bli ganska stökigt och rörigt, säger hon.

Vad kan hända?

– Stora flöden, där man får ränterörelser och valutarörelser som är kraftiga, och man kan också få börskorrigeringar. Det skapar en osäkerhet innan man vet hur det här ligger, och det kan också påverka utvecklingen framåt, säger Annika Winsth, chefekonom på Nordea.


Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".