Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kontroversiella kärnkraftverk. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Centerpartister kan stoppa ny kärnkraft

Regeringens energiöverenskommelse är i fara. Anledningen är att minst tre av riksdagens centerpartister är emot förslaget att dagens kärnkraftsreaktorer ska få ersättas med nya.

Två riksdagsledamöter har redan sagt att de kommer att rösta nej. Skulle de få ytterligare två med sig faller förslaget.

Tre centerpartistiska riksdagsledamöter är mycket kritiska till den här delen av energiuppgörelsen, och två av dem säger att de skall rösta nej när frågan om kärnkraften kommer till riksdagen.

– Jag röstar nej, säger centerpartisten Solveig Ternström.

Finns det något som skulle kunna få dig att ändra dig?

– Nej, inte ens under en pistolmynning. Jag kan aldrig säga ja till detta.

Det var för nästan exakt ett år sedan som regeringspartierna enades om den så kallade energiöverenskommelsen.

Uppgörelsen innebär bland annat att de tio reaktorer som finns i dag i Sverige kan ersättas med nya när de nuvarande blir för gamla.

Regeringen arbetar just nu på en lagrådsremiss, och planen är att lägga fram ett färdigt lagförslag i slutet av mars.

Flera centerpartister trädde härom dagen fram i SVT:s Aktuellt, och kritiserade energiöverenskommelsen.

Nu säger de båda centerpartistiska riksdagsledamöterna Solveig Ternström och Eva Selin Lindgren att de kommer att rösta nej när förslaget kommer till riksdagen, om innebörden blir densamma som i energiöverenskommelsen.

– Om man ska ersätta med samma sorts teknik som genererar avfall med plutonium, och med högre effekt som det har pratats om, då kan jag inte rösta ja till det, säger Eva Selin Lindgren.

Om hela oppositionen röstar nej till regeringens proposition krävs det bara fyra borgerliga nej-röster för att lagförslaget ska falla.

Centerpartisten Sven Bergström säger till Ekot att han inte tror att han har förmåga att trycka på en ja-knapp, om det innebär tillåtelse till mer kärnkraft. Men han betonar att det är omöjligt är svara på i dag hur han kommer att rösta, eftersom ingen ännu har sett hur propositionen ser ut.

Solveig Ternström tror att det här kan bli en lika laddad fråga för alliansen som FRA-frågan var 2008.

– Då får vi se hur den svenska demokratin kan klara det, säger hon.

Centerpartiets gruppledare i riksdagen, Roger Tiefensee, uttrycker förvåning över de centerpartister som höjer rösterna i den här frågan.

– Jag blir väldigt förvånad, eftersom vi har ett stämmobeslut. Så sent som i maj förra året ställde stämman sig bakom energiöverenskommelsen. Efter det har våra riksdagsledamöter också i praktiken redan tagit det här beslutet i riksdagen. Det som återstår nu är egentligen bara att ta beslut om något som är konsekvenser av det som vi redan har ställt oss bakom, säger Centerpartiets gruppledare i riksdagen, Roger Tiefensee.


Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".