Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ohly kräver inte gemensam röd-grön linje

Ställer inte krav på enighet.

Uppdaterad: 15:50
På en rad tunga politiska områden kan de röd-gröna gå till val utan en gemensam linje. Det anser Vänsterpartiets ledare Lars Ohly. Afghanistan och betygen är exempel på sådana frågor.

Andra frågor är integritetsfrågorna och vinstdrivande företag i välfärden där de röd-gröna partierna enligt Ohly kan komma att gå till val med olika politik.

– Beskedet ska ges av väljarna. Det är de som ska styra vilken politik vi har. Det är inte så att politiska partier ska komma överens och sedan får väljarna acceptera det. Jag kommer att motarbeta varje tendens till att vi blir ett parti, säger Lars Ohly.

De röd-gröna partierna är oeniga i en rad politiska sakfrågor. De har också skilda uppfattningar om hur mycket de behöver enas om före valet.

I den ekonomiska politiken, som skatter och arbetslöshet, har samarbetspartierna utlovat gemensamma besked. De har också skrivit ihop sig om klimat- och energifrågor, sjukförsäkringen och delar av utrikes och säkerhetspolitiken.

Motståndarna i regeringsalliansen skjuter gärna in sig på de sprickor som återstår, men det avskräcker alltså inte Lars Ohly.

På ett antal tunga politiska områden, där framför allt vänsterpartiet skiljer ut sig, kan han tänka sig att gå fram med en egen partilinje. Det gäller till exempel Vänsterpartiets motstånd mot betyg i grundskolan.

– Jag se inte det som någon katastrof om vi inte löser ut den frågan före valet.

Det gäller Vänsterpartiets motstånd mot vinstintressen i välfärden.

– Jag ser inte heller det som någon katastrof i så fall.

Och det gäller Vänsterpartiets motstånd mot att Sverige deltar i Afghanistankriget.

– Inte heller där ser jag det som någon stor katastrof om vi inte skulle vara överens om varje kommatecken i en valrörelse. Det kanske till och med inte är någon katastrof om vi inte blir överens om hela meningar ibland, säger Vänsterpartiledaren.

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".