Östergötland

S tvingas göra om val till riksdagslista

Socialdemokraterna i Östergötland tvingas i dag göra om sitt val till riksdagslistan. Orsaken är bland annat att flera ledande socialdemokrater röstade som ombud på valkonferensen, trots att de inte var valda till ombud.

Resultatet på valkonferensen blev bland annat att den nuvarande riksdagsledamoten Aleksander Gabelic hamnade på icke valbar plats.

Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan konstaterar att Östergötlands partidistrikt brutit mot stadgarna och välkomnar att nomineringen görs om.

– Det är väldigt tydligt vad som gäller i stadgarna, och jag tycker att det är bra att man gör om det, så att det inte finns några som helst oklarheter. Det är det sätt man ska göra saker och ting på. Det gläder mig att de gör om det här och att det här sker enligt konstens alla regler, säger han.

Får det några konsekvenser för de här personerna?

– Man gör ju om valkonferensen, och jag tycker att det är det är ett bra sätt att det sker enligt konstens alla regler.

Efter valkonferensen den 14 november konstaterade partiet centralt att Östergötlands partidistrikt på flera punkter hade brutit mot partiets stadgar.

Bland annat saknades revisorer vid mötet och flera ledande socialdemokrater deltog i omröstningen, trots att de inte var valda ombud. De skrev helt enkelt upp sig själva i röstlängden.

Bland dessa finns enligt uppgift till Ekot ordförande i valberedningen, Lena Micko, kommunalråd som sitter i socialdemokratiska partistyrelsen, Johan Löfstrand, som är riksdagsledamot, och Mats Johansson som är kommunalråd i Linköping.

Aleksander Gabelic, som sitter i riksdagen, hamnade efter omröstning på plats sju. Partiet har i dag sex platser i Östergötland.

Johan Andersson från Motala röstades in på den sista valbara platsen.

Det har varit hårda diskussioner efter att valsedeln till riksdagen och landstinget beslutades på felaktigt sätt.

I dag görs alltså hela nomineringen om, och Aleksander Gabelic får en ny chans.

– Det blir intressant att se hur det här kommer att gå, säger han.

Vad betyder det här för dig?

– Jag tycker att det är viktigt för oss Socialdemokrater att vi respekterar våra egna stadgar. Jag förutsätter att man kommer att göra det på distriktets nya valkonferens, säger Aleksander Gabelic.


Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista