Också aktivister i rörelsen "Popolo Viola" protesterade mot Berlusconi på lördagen. Foto: Alessandra Tarantino/Scanpix.
Italien

Domare protesterar mot Berlusconi

I Italien har hundratals domare genomfört protestaktioner mot landets premiärminister Silvio Berlusconi. När det nya rättsåret på lördagen skulle invigas med speciella ceremonier i de italienska domstolarna, lämnade domarna lokalerna under de tal som hölls av regeringen Berlusconis representanter.

Aktionen var en protest mot den lagstiftning Berlusconi håller på att genomdriva, och som enligt domarna syftar till att låta premiärministern själv undgå rättegång.

Berlusconi är för närvarande föremål för två korruptionsmål och ett skattemål.

Domarna återvände till domstolarna när respektive tal var över.

Protesterna ägde rum i i Rom, Milano, Palermo och Neapel.

Relationen mellan Italiens domarkår och landets premiärminister är sedan länge frostig. Berlusconi har anklagat domarna för att vara vänstervridna och för att vilja avsätta honom. 

Mediemiljardären Berlusconi har under årens lopp stått inför rätta flera gånger, misstänkt för korruption och bedrägerier, men han har aldrig fällts.

Det italienska parlamentet, som domineras av Berlusconis anhängare, behandlar för närvarande ett lagförslag som skulle göra rättsprocesserna betydligt kortare.

Om lagen träder i kraft skulle de aktuella processerna mot Berlusconi automatiskt läggas ner.

Berlusconi lyckades stoppa en rättegång i oktober 2008 sedan han vunnit valet och då genast drev igenom en lag som gav honom åtalsimmunitet under sin tid som regeringschef.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".